Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Ministerstvo zdravotníctva hovorí o bezplatnom očkovaní, v Bardejove si musia zaplatiť test
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva hovorí o bezplatnom očkovaní, v Bardejove si musia zaplatiť test

BARDEJOV / Bardejovský okres bude od pondelka jedným z piatich čiernych. Ministerstvo zdravotníctva stále upozorňuje, že kľúčom k porazeniu pandémie je bezplatné očkovanie. Lenže práve v Bardejove to úplne zadarmo byť nemusí. Tvrdí to naša diváčka, ktorá upozorňuje na vakcinačné centrum súkromnej polikliniky. Za očkovanie tam síce neplatíte, ale vstup do budovy je podmienený negatívnym testom a ten už zadarmo nie je.

"V Bardejove sa vyžaduje antigénový test, keď máte záujem sa ísť zaočkovať proti Covid-19. Na istej poliklinike za test účtujú 10,- eur. Ak človek nechce behať po meste a hľadať MOM-ku s najnižšou cenou, aby ušetril peniaze, tak vďaka nútenému antigénovému testovaniu zaplatí za dve dávky vakcíny od Moderna 20,- eur," napísala diváčka do redakcie TV JOJ. "To sa vymyká zdravému rozumu, pretože pokiaľ sa chcem dať zaočkovať, tak by to malo byť umožnené," vyjadril sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

"Za vakcínu samotnú platí ministerstvo zdravotníctva, každý pacient ju dostáva zadarmo," informovala koordinátorka vakcinačného centra na súkromnej poliklinike Maria Džupinová.

Vakcinačné centrum, o ktorom diváčka písala je za dverami súkromnej polikliniky v Bardejove. Koordinátorka centra nám vysvetľuje, že do polikliniky podľa vyhlášky úradu verejného zdravotníctva môžu vstúpiť len klienti v režime OTP a platí to aj pre tých, ktorí sa chcú očkovať. "Pacient, keď vojde do budovy prechádza cez viaceré chodby a cez viaceré čakárne, pretože vakcinačné centrum máme na treťom poschodí. Tým pádom, že by bol chorý a ohrozoval ostatných musí prejsť aj testom," vysvetlila Mária Džupinová. "Pokiaľ vstup do polikliniky kvôli ostatným pacientom bol týmto podmienený tak asi bolo možné v tomto spraviť aj výnimku," reagoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

"Mnohí ľudia sa takto dali odradiť od očkovania, lebo v tom vidia iba biznis na základe takého jednania. To je ale diskriminácia – veď v tej istej situácii jedni platia za očkovanie, iní nie. Zo strany uvedenej polikliniky by som to nazvala až sabotovaním vakcinácie," písala v maili diváčka o následkoch takéhoto systému na poliklinike. "Tým, že pacientovi urobíme test, chránime aj jeho, v prípade, že by bol pozitívny tú vakcínu nemôžeme podať. V prípade, že by bol pozitívny chránime aj personál lebo keby sa infikoval zdravotnícky personál museli by sme dať do karantény celú polikliniku," doplnila vysvetlenie koordinátorka Džupinová. Zisťovali sme aké pravidlá fungujú vo vakcinačnom centre v bardejovskej nemocnici, ktorá je iba pár desiatok metrov ďalej. Centrum je ale so samostatným vstupom mimo hlavnej budovy a riadi sa inými nariadeniami ako poliklinika. "Nevyžadujeme pred očkovaním antigénový test okrem výnimiek. Ak lekár, ktorý vyšetruje potenciálneho pacienta, to znamená toho, ktorý ide na očkovanie, môže byť nachladnutý a vtedy test bude požadovať," uviedol riaditeľ bardejovskej nemocnice Marián Petko. 

Ani ďalšie vakcinačné centra, ktoré ale fungujú iba pre tento účel test pred očkovaním nevyžadujú. "Vyššie územné celky sú v inej pozícii ako ústavné zdravotnícke zariadenia, pri zabezpečovaní očkovania pri našich veľkokapacitných centrách alebo prostredníctvom výjazdovej očkovacej služby si nevyžadujeme ani nepodmieňujeme očkovanie žiadnym testom," informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja, Daša Jeleňová. Pýtali sme sa ministra aj na to, či by nebolo v takýchto prípadoch riešením, že ak sa chce dať niekto očkovať, mal by mu náklady za test zaplatiť štát. "Budeme sa tým zaoberať," reagoval minister Lengvarský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy