Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zaočkovaných je už viac ako 2 milióny Slovákov. Matovič hovorí o pomalom tempe
Zdielať na

Zaočkovaných je už viac ako 2 milióny Slovákov. Matovič hovorí o pomalom tempe

BRATISLAVA / Plne zaočkovaných ľudí na Slovensku je viac ako 2 milióny. Stále je to ale málo na kolektívnu imunitu. Na tú totiž treba minimálne 60-percentnú zaočkovanosť populácie. Rezort zdravotníctva preto stále hľadá spôsob ako ľudí motivovať. Najnovšie už očkujú bez registrácie aj nemocnice. Ide o desiatky nemocníc vo všetkých krajoch. Týka sa to aj očkovania detí bez registrácie.

"Zdravotnícke zariadenia si na takýto typ očkovania bez registrácie vyčlenili vybrané časy. Stačí si so sebou zobrať iba preukaz totožnosti a preukaz poistenca," Tatiana Kmecová z komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva. Podľa analytika Ivana Bošňáka je ale stále vo viacerých regiónoch najväčší problém dostupnosť. A práve na tú aktuálne kladie veľký dôraz rezort zdravotníctva. Zatiaľ, čo však ministerstvo robí všetko preto, aby k očkovaniu presvedčilo ďalších ľudí, zariadenia sociálnych služieb už prichádzajú do cieľa.

"Z tých zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb, ktorí MPSVR SR požiadalo o skupinovú formu očkovania, bolo k dnešnému dňu zaočkovaných prvou dávkou 40 790 ľudí, čo je 100 %, druhú dávku dostalo 99,68 %," informovala Eva Rovenská, hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Čo sa týka seniorov najväčšie percento zaočkovaných je u 60 a 70 ročných. Je to 62%. Preto sú neustále v obehu výjazdové tímy, stále sa posilňuje aj očkovanie v ambulanciách. To ale podľa analytika stále nestačí. "Bude sa musieť rozbehnúť to očkovanie cez obvodných lekárov, to tempo je zatiaľ mizivé. Budeme mať veľmi veľké regionálne rozdiely a toto bude hlavný problém, to bude musieť byť predmetom hľadania riešenia ako to zdvihnúť v tej Čadci, Gelnici, Revúcej, Poltári," uviedol dátový analytik Ivan Bošňák. 

​Pritom lídrom v očkovaní ostáva hlavné mesto, ktoré to chce dotiahnuť aspoň na 75 percent. "V Bratislave je dnes zaočkovanosť principiálne 60 percent. To bude aj druhou dávkou za tri týždne," konštatoval Bošňák. Na východe Slovenska sa snažia tiež.

Na tretiu vlnu sa pripravuje aj Prešovský kraj. Po tom, ako zaznamenali pokles návštevnosti vo veľkokapacitných očkovacích centrách, do terénu vyrazili mobilné očkovacie jednotky. Výjazdové tímy vakcinovali v desiatkach obcí po celom kraji. VÚCka zorganizoval aj hromadné očkovanie vo veľkých nákupných centrách, a to bez registrácie. Očkovali jednodávkovou vakcínou Janssen. A výjazdové jednotky sú pripravené vyraziť aj do osád.

"Chceme aj tam vyslať mobilné očkovacie tímy, niektoré osady sa už podarilo zaočkovať z časti, je tam dosť komplikovaná komunikácia," predseda prešovského kraja, Milan Majerský. Samosprávny kraj dovedna podal takmer 190 tisíc vakcín. "Momentálne nemáme iný spôsob, ako chrániť národ. Ak bude niečo iné, budem rád, ale momentálne je to fakt iba vakcinácia," vyjadril sa Majerský. 

Opätovne sa zasa otvára otázka povinného očkovania. To chce zaviesť minister obrany Jaroslav Naď u všetkých vojakov, ktorí odchádzajú do operácií a na misie. "Do tejto chcémy bude doplnené aj očkovanie proti Covid -19. Túto požiadavku na zaočkovaný personál vnímame aj zo strany krajín, do ktorých sú vojaci vysielaní," uviedla hovorkyňa Martina Kovaľ Kakaščíková. A podľa primátora Hlohovca je u nás nutné to už zvažovať aj v širšom kontexte. A to po vzore Rakúšanov. Tí v Dolnom Rakúsku už nečakajú na centrálnu vládu a od septembra zavádzajú povinné očkovanie zamestnancov spolkovej vlády. Ide o zdravotnícke zariadenia, školy, aj materské. Výnimku majú len tí, ktorí sa nemôžu dať očkovať zo zdravotných dôvodov.

Bývalý premiér zdôrazňuje, že tempo očkovania je príliš nízke. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy