Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Slovensku sa začalo očkovať kombináciou vakcín
Zdielať na

Na Slovensku sa začalo očkovať kombináciou vakcín

BRATISLAVA / Koaličná rada v pondelok rozhodovala o tom, či si nezaočkovaní Slováci budú platiť testy, alebo im na to prispeje štát. Minister zdravotníctva na radu priniesol finančnú analýzu, koľko by nás to stálo. Sám je dotovaniu testovania otvorený. Vladimír Lengvarský zároveň potvrdil, že pri druhej dávke už od pondelka môžete byť zaočkovaný inou vakcínou ako prvýkrát, čiže kombináciou vakcín.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský už má vypracovanú finančnú analýzu, koľko by nás stálo preplácanie testov pre nezaočkovaných. O tom, koľko štát zaplatí sa už ale rozhoduje na politickej úrovni na koaličnej rade na Úrade vlády SR. "Som za to, aby aspoň symbolickou sumou by sme na antigénové testy prispeli, samozrejme PCR test je drahší, tak tá možnosť mať ich určitý počet zdarma v priebehu mesiaca, s tým nemám problém," vyjadril sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Je to aj od toho, aké možnosti má štát. To je tá odpoveď, ktorú má poskytnúť ministerstvo financií, takže dnes večer už budeme mať prvé závery a podľa toho budeme vedieť komunikovať," povedal premiér Eduard Heger.


"Sú príklady zo zahraničia, napríklad Dánsko, škandinávske krajiny, Nemecko, Rakúsko, kde testy prepláca štát, a je to veľmi efektívne a ľudia sa neboja otestovať, keď majú príznaky," skonštatoval vedec a biochemik Pavol Čekan. "Je dobré urobiť to najbližšie k ľuďom, aby to bolo čo najviac dostupné. Ale treba testy vidieť, ako prechodné riešenie, pretože sa nechceme ďalších päť rokov testovať, nie?" povedal Heger. Ministerstvo zdravotníctva tiež informovalo, že už bude možné použiť inú vakcínu pri druhej dávke. Minister upozornil, že plánujú zvýšiť počet mobilných očkovacích jednotiek zameraných na rizikovú skupinu 50 plus. "Vzhľadom k tomu, že tento týždeň, by sme mohli spustiť niekoľko desiatok ďalších tímov, budeme sa ich snažiť focusovať na zraniteľné skupiny," vyjadril sa Lengvarský.

Ruku k dielu pridáva aj rezort školstva

Ministerstvo školstva s cieľom vytvoriť bezpečné prostredie v školách spustilo pilotný projekt očkovania marginalizovaných skupín. Prvou obcou, do ktorej výjazdový tím vyrazil, sú Kecerovce. Jediným spôsobom na bezpečné zasadnutie v septembri do školských lavíc je očkovanie, a tak sa očkovací autobus vydá do obcí na celom Slovensku. "Som veľmi rád, že je aj veľký záujem. Sa nám prihlásilo cez 400 ľudí, z toho aj od 12 rokov plno detí," povedal starosta Keceroviec Miroslav Galas-Zaufal. "Bude mať 15 rokov a lepšie pre ňu, keď bude očkovaná," skonštatovala obyvateľka Keceroviec.

Obyvatelia sa mohli informovať v autobuse o možných rizikách či nežiadúcich účinkoch vakcíny a ak súhlasili priamo v základnej škole na nich čakal jeden očkovací tím. Už od 9-tej hodiny ráno stáli pred registráciou v rade. "Ja som za to, aby sa ľudia dali očkovať, žeby tu bol kľud konečne," zamyslel sa obyvateľ Keceroviec. Jedna z obyvateliek Keceroviec dostala Covid až v nemocnici na pľúcnom oddelení, kde sa prišla liečiť so zápalom pľúc. Naspäť do nemocnice sa už dostať nechce. "Som mala ten Covid, som bola mesiac v nemocnici a teraz už nechcem ísť do nemocnice. Chcem byť doma pri deťoch," povedala obyvateľka Keceroviec.

Keďže mnohí z miestnych neovládajú moderné technológie, s organizáciou a registráciou do databázy pomáhali aj žiačky 9. ročníka základnej školy. Výjazdový tím sa do Keceroviec vráti opäť o mesiac s druhou dávkou. Šéf rezortu zdravotníctva tiež vyhlásil, že sa opätovne pokúsi presadiť zvýhodnenie očkovaných, napríklad neobmedzeným prístupom do prevádzok, či hromadné podujatia.








Súvisiace články

Najčítanejšie správy