Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Skorumpovaní funkcionári Daňového úradu v Nitre sa postavili pred súd. Nevzal ich do väzby
Zdielať na

Skorumpovaní funkcionári Daňového úradu v Nitre sa postavili pred súd. Nevzal ich do väzby

BRATISLAVA / Štvoricu obvinených v kauze známej ako "Daniari" budú stíhať na slobode. Rozhodol o tom dnes senát Najvyššieho súdu SR, keď zamietol sťažnosti voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu. Ten v tomto prípade v sobotu 3. júla päticu obvinených nevzal do väzby. Podľa prokuratúry dlhoročne navzájom prepojení podnikatelia korumpovali daňových funkcionárov daňového úradu Nitra, čím na neoprávnených vratkách DPH vytiahli viac ako 18 miliónov eur.

Už bývalého šéfa daňového úradu mali komplici pravidelne podplácať obrovskými sumami. Podľa informácií TV JOJ mal dostávať za jednu spriaznenú firmu pravidelne viac ako 30 tisíc eur. Z úplatkov následne podplácal niektorých svojich vybraných podriadených. Hlavný svedok je bratislavský veľkopodnikatel Michal Suchoba či exprezident finančnej správy František Imrecze.

"Senát 2T Najvyššieho súdu Slovenskej republiky na dnešnom verejnom zasadnutí zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z 3.7.2021, ktorým obvinených PaedDr. Ladislava S., Ing. Radoslava U., Ing. Tatianu K., Ing. Magdalénu C. a Františka H. nevzal do väzby. Obvinenie im bolo vznesené pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalšie trestné činy. V zhode s rozhodnutím sudkyne pre prípravné konanie ŠTS ani senát Najvyššieho súdu nezistil dôvody preventívnej väzby ani u jedného zo štyroch obvinených a u Františka H. ani dôvody kolúznej väzby. Vo vzťahu k obvinenej Ing. Tatiane K. prokurátor vzal sťažnosť späť," uviedla Ivana Nittmannová z tlačového odboru Najvyššieho súdu.

 

Obvinený Radoslav Uharka (vpravo)

Systém pravidelných vyplácaní neoprávnených vratiek DPH mal zostaviť práve už stíhaný šéf daňového úradu. Podnikateľ Ladislav S. sa v prostredí zločineckej skupiny dlhodobo vyjadroval, že si pravidelné fungovanie skupiny na daňovom úrade Nitra zabezpečuje aj v prípade, kedy riaditeľ úradu odíde z funkcie. Všetci 14 obvinení sa po obvinení a zadržaní NAKA priznali. Ilegálnymi vratkami DPH mala zločinecká skupina vytiahnuť viac ako 18 milónov eur. Obvineným okrem úradníkov, exprezidenta finančnej správy Imrceho a Suchobu je aj exriaditeľ daňových kriminalistov Ľudovít Makó či tiež stíhaný bývalý viceprezident finančnej správy Daniel Čech.

Obvinený Ladislav Smolen

​Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy