Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prokurátor ÚŠP opísal detaily z akcie "Daniari": Našli diamanty a vykonali 90 výsluchov
Zdielať na

Prokurátor ÚŠP opísal detaily z akcie "Daniari": Našli diamanty a vykonali 90 výsluchov

Archívne video

BRATISLAVA / Počas akcie Daniari došlo minulý týždeň k zadržaniu drahokamov a vzácnych kovov, boli taktiež vznesené obvinenia. Počas tlačovej konferencie o tom informoval Vasiľ Špirko, dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry SR (ÚŠP SR).

Daniel Lipšic uviedol, že vec je v počiatočnom štádiu. Dozorujúci prokurátor ÚŠP v úvode tlačovej besedy poznamenal, že prvotným podnetom na začatie vyšetrovania bol odbor Inšpekcie finančného riaditeľstva SR, ktorý zistil trestnú činnosť a svoje poznatky posunul NAKA. Vyšetrovateľka následne začala konať. 

Čo vyšetrovanie zistilo:

  • ide o 24 daňových subjektov
  • vyžiadaných bolo zhruba 50 bankových účtov
  • vykonaných bolo 90 výsluchov svedkov
  • Jedna osoba začala spolupracovať a odkrývať podvody
  • Ide o 111 daňových prípadov v období od 2012-2018
  • Celková výška vyplatených nadmerných DPH bola 18 304 000 eur
  • Pri akcií zasahovalo viac ako 50 príslušníkov NAKA

Našli diamanty a "tehly žltej farby"

"Jednej osobe bolo dočasne odložené vznesené obvinenie, nakoľko dôkazná situácia aj v zmysle trestného poriadku si to vyžadovala," uviedol prokurátor Vasil Špirko. Ten zároveň priblížil následné zatýkanie obvinených. Zaujímavosťou je, že počas zásahu sa polícia dostala k sejfom v bankách. Išlo o schránky jedného z obvinených.  "Boli zaistené drahé kovy a drahé kamene. Podľa predbežnej správy by sa malo jednať z hľadiska drahých kameňov podľa priloženého a tam nachádzajúceho sa certifikátu o diamanty. V druhom prípade, čo sa týka drahých kovov, sa jedná o nález a zaistenie tehly žltej farby nápadne pripomínajúce zlato," poznamenal prokurátor Vasil Špirko. Všetky tieto drahocennosti skončili v rukách polície a prokuratúra ich považuje za výnos z trestnej činnosti.

Modus operandi

Podľa vyšetrovania operovali v prípade 3 rôzne skupiny osôb. "Prioritnou skupinou je skupina, ktorá sa zaoberala daňovou kriminalitou. Jedná sa o konateľov spoločností, ktorých činnosť bola zameraná na uplatňovanie si nadmerných odpočtov DPH a daňových priznaní či už riadnych alebo dodatočných daňových priznaní. Zaoberajúca sa činnosťou ohľadne celého portfólia týchto daňových subjektov z hľadiska navodzovania atmosfér činnosti výkonu obchodnej činnosti, obchodovania a dodávania určitého druhu tovaru týmto spoločnostiam, aby sa navodilo zdanie oprávnenosti uplatňovania nadmerného odpočtu DPH," okomentoval Špirko.

Druhou skupinou boli obvinení pôsobiaci u správcu dane na rôznych pozíciách. "Najmä na pozíciách riaditeľa Daňového úradu, zástupkyne, vedúcich oddelenia kontroly a v neposlednom rade daňových kontrolórov, ktorých úlohou bolo vykonávať svoju činnosť tak, aby nedošlo k pozitívnym nálezom a došlo k bezproblémovým vyplateniam DPH," povedal Špirko.

Tretia skupina mala na starosti krytie. "Dá sa povedať, že išlo o vysokých funkcionárov Finančnej správy, ktorí z úrovne svojho vlastného postavenia a funkcií mali zabezpečovať komunikáciu smerom či už k Daňovému úradu, alebo aj komunikáciu v rámci vlastných kontrolných orgánov, ktorí mali zabezpečovať, aby rovnako nedošlo k odhaleniu takto uplatňovaných nadmerných odpočtov DPH." podotkol prokurátor Vasil Špirko.

Ťažiskom pomoci bola participácia pracovníkov Daňového úradu, ktorí tak zabezpečili, že nedošlo k odhaleniu akcie a pomohli vo vyšetrovaní prípadu.

Najnižšie postavená skupina ľudí mala získavať úplatky 4 000- 6 000 eur, ďalšia úroveň získavala 6 000 - 7 000 eur. Zvyšok sa prerozdeľoval priamo u riaditeľa daňového úradu, u ktorého počítame so sumou vyčlenenej na vyplácanie úplatkov od 20 000 - 35 000 eur.

"U troch takýchto osôb, v jednom prípade za vykonanie respektíve nevykonanie činnosti z ich výkonu práce došlo v 12 prípadoch k vyplateniu 45 000 eur, u ďalšieho zamestnanca daňového úradu došlo v tých istých súvislostiach v 12 prípadoch k vyplateniu 42 000 euro a v treťom prípade za 4 prípady obdobným spôsobom nevykonávania služobných činností vo výške 12 000 eur," skonštatoval Vasil Špirko.

Prístup osôb

Jedná sa o angažovanosť 14 osôb. Po vznesení obvinenia sa 10 stotožnili s názorom vyšetrovateľky a spolupracujú, 4 z nich podali sťažnosť. Jedna z nich začala spolupracovať. Ide o človeka z vnútra skupiny. "Popísala nám čiastočne pomery skupiny, aká bola deľba úloh, horizontálne a vertikálne členenie. S tým sme do toho išli a týmto sme si vytvorili konkrétnu predstavu," uviedol Špirko s tým, že po výsluchoch obvinených sa čiastočne delenie hierarchie osôb mení. Doposiaľ sa podľa prokuratúry javí, že až 3 osoby mohli byť na čele skupiny. Spolupracujúca osoba mala byť zástupcom obchodnej spoločnosti a priamo participovala na nadmerných odpočtoch. 

Špecializovaný trestný súd obvinených do väzby nevzal

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku rozhodovala o väzbe piatich obvinených, ktorých NAKA zadržala pred týždňom v stredu, v rámci akcie Daniari. Podľa polície ide o zločineckú skupinu, ktorá za niekoľko rokov vytiahla na neoprávnených vratkách DPH viac než 18 miliónov eur. Prokurátorka Mária Trstenská podala voči rozhodnutiu súdu sťažnosť, a tak vo veci bude rozhodovať Najvyšší súd 12.júla.

Pozrite si zábery po pojednávaní: 

Počas zásahu údajne zadržali aj drahé kamene a kovy

Podľa informácií TV JOJ po stredajšom zásahu NAKA na daňovom úrade v Nitre je obvinených 14 ľudí. Sú medzi nimi Ľudovít Makó, Michal Suchoba, František Imrecze, bývalý šéf Daňového úradu Nitra Uharka, podnikateľ Ladislav S. Obvinené sú aj niektoré daňové kontrolórky. Ide o rozsiahlu skupinu, na ktorej odhalení pracovali vyšetrovatelia niekoľko rokov. Polícia akciu nazvala "Daniari".

K obvineniam sa priznala celá obvinená skupina. "Ide o čelných predstaviteľov finančnej správy, zamestnancov daňového úradu a štatutárne úrady," povedal hovorca prezídia PZ SR Michal Slivka. Nitriansky daňový úrad pod vedením zadržaného mal niekoľko rokov prehliadať podozrivé nároky na odpočty DPH súkromných firiem, ktoré mali korumpovať. 

Počas zásahu vyšetrovatelia zaistili drahé kovy a pravdepodobne aj drahé kamene. Teraz bude vecou vyšetrovacích orgánov, aby tieto zaistené veci identifikovali cez znalecké skúmanie. 

​Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasil Špirko vedie trestné stíhanie pre rôzne skutky. Jedna časť sa týka daňovej trestnej činnosti,  druhá časť sa týka korupcie. Celé trestné konanie je vedené aj proti zločineckej skupine. Pre korektnosť informácií je potrebné uviesť, že zatiaľ sa skutky po stredajšom zásahu ustálujú a preto nie je možné povedať, kto stojí na vrchole tejto zločineckej skupiny a ktorí obvinení sú pre túto zločineckú skupinu len v pozícii činných osôb.

"Obvinenie bolo vznesené 14 osobám pre trestný čin daňového podvodu, zneužívania právomoci verejného činiteľa, prijímania úplatku a založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry vyhovel podnetu vyšetrovateľa a dnes v ranných hodinách podal návrh na väzbu 5 osôb. V rámci realizovaných úkonov NAKA boli vykonané aj prehliadky nebytových priestorov," uviedol pre TV JOJ hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy