Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Niekde dostali lekári za druhú vlnu odmeny, u nás dostali núdzový stav. Tvrdia to zdravotníci na adresu vlády
Zdielať na

Niekde dostali lekári za druhú vlnu odmeny, u nás dostali núdzový stav. Tvrdia to zdravotníci na adresu vlády

BRATISLAVA / Niekde dostali lekári za druhú vlnu odmeny, u nás sme dostali núdzový stav, vyjadrili sa zdravotníci na adresu vlády. Mnohí z nich plánujú zo Slovenska odísť. Viac odchodov avizujú aj zdravotné sestry. Zahraničné nemocnice sú ochotné im pomôcť aj so sťahovaním celej rodiny.

Hovorí sa, že za peniaze, ktoré sme dali za plošné testovanie sme na Slovensku mohli postaviť niekoľko nemocníc. Predstava je to pekná, boli by to však pravdepodobne len prázdne budovy, keďže už pred covidom sme mali nedostatok personálu, po pandémii to bude ešte horšie. Už teraz nám chýba dva až tri tisíc lekárov. Ak by sme započítali aj tých v dôchodkovom veku, ktorí sa chystajú odísť, toto číslo narastie na päť až šesť tisíc lekárov. Lekári v dôchodku si v minulosti väčšinou len skrátili úväzky a pracovali ďalej. Po pandémii už mnohí pokračovať v práci nebudú.

"Dnes otvorene hovoria, že pracovať už nechcú, pretože sú maximálne vyčerpaní," skonštatoval Marian Kollár zo Slovenskej lekárskej komory. "Majú toho dosť. Dôchodcovia si povedali, že odchádzajú. Máme konkrétne zopár ľudí, ktorým už stačí, to bola taká bodka pre nich.  Nielen obvodní lekári, ale aj lekári v nemocniciach. Jednoducho sa to prevalí a žiadne predlžovanie núdzového stavu, ani nič to nezmení. Jednoducho bude odliv," skonštatoval lekár Jozef Fatrsík, ktorý slúži v nemocnici v Galante.

Nemôžu ani štrajkovať, ani si zobrať dovolenku

Na galantskom urgentnom príjme strávia v priemere lekári mesačne viac ako 300 hodín. Doktor Fatrsík je jedným z nich. Nemocnica bola v posledných mesiacoch červenou, dnes už robí aj bielu medicínu. Oddychový čas na zotavenie lekári nemali. "Jednoznačne sme unavení. Poviem to za všetkých, že sme unavení," zhodnotil.

Aj on otvorene hovorí o tom, že v zdravotníctve nám tiká časovaná bomba. "Bude tu kolotoč odchodov z nemocnice do nemocnice, do zahraničia a bude ešte poriadne veselo. Za 30 rokov sa postavilo vieme koľko nemocníc, a keď chceli zlepšiť podmienky lekári a sestry, tak bez štrajku to nešlo. A povedzme si úprimne, máme zakázané štrajkovať, máme zakázané dovolenky, asi tak by som to povedal," dodal Fatrsík. 

So zdravotnými sestrami je to ešte horšie, chýba ich viac ako 14 000. Do systému pritom minulý rok prišlo len 350 sestier. "Ročný úbytok je tisíc. Tie sestry majú veľa práce, sú preťažené a je ich málo," uviedla Iveta Lazorová zo Slovenskej komory zdravotných sestier. "Vekový priemer sestier je nad 50 rokov a tá práca je veľmi náročná. Sestry sú mnohokrát už veľmi unavené," uviedla námestníčka pre ošetrovateľstvo NÚSCH Oľga Sekaninová.

Problém so zdravotníckym personálom a zdravotnými sestrami nemajú len malé nemocnice. Problémy s personálom majú aj veľké nemocnice, nielen tie v malých mestách. Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) hľadá sestry už dlhšie. "Potrebujeme doplniť všetky pracoviská sestrami aj pomocným personálom," dodala Sekaninová.

Nemocnica pritom ponúka jedny z najlepších platových podmienok, plus benefity, pomôcť vie aj s bývaním. Napriek tomu záujemcov nie je dosť.  "V detskej fakultnej ponúkajú 1 400 eur nástupný plat a nevedia zohnať. Už sme za tou fázou, že ani peniaze nepomôžu. Prichádzame do kritického bodu, že tu naozaj nie sú ľudia, sestry v prvom rade,"  hovorí predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. "My sme pred riadnym kolapsom," varuje Marian Kollár. 

Kollár: Slovenskí lekári chcú odísť

"Rozhodli sme sa, že to jednoducho skúsime a musíme sa priznať, že dodnes neľutujeme," hovorí doktor Igor Krúpa, anesteziológ a intenzivista nemocnice v českom Nymburku. Do susedného Česka odišiel aj s rodinou minulé leto po veľmi dlhom zvažovaní. Nemocnica ho oslovila sama, ponúkla zaujímavé financie, pomoc s bývaním aj so sťahovaním. On i jeho ostatní slovenskí kolegovia tam sú z viacerých dôvodov. "Finančné ohodnotenie a benefity, v druhom rade možnosť enormného odborného rastu a podpory a v treťom rade celková úroveň zdravotníctva," poznamenal lekár Krúpa.

Aj preto už viacerí lekári avizujú, že po pandémií to na Slovensku zabalia. "Máme priamo písomné informácie, že lekári budú odchádzať," povedal Kollár z komory lekárov. "Minulý rok sme počúvali rôzne proklamácie 'hrdinov našich dní...', to rýchlo opadlo. Už majú politici iné témy na riešenie. To je ten najhorší pocit a marazmus zdravotníkov," dodáva Visolajský.

Ako bude tento problém riešiť vláda, sme sa zatiaľ nedozvedeli. "Ja to vnímam. Systémové riešenie je udržať ich v systéme akýmkoľvek spôsobom, ktorý bude možný a potom riešiť to, akým spôsobom budeme stav dopĺňať. Či už zahraničnými lekármi a zvyšok doplníme študentmi," uzavrel Lengvarský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy