Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Komárne čaká na vakcínu od Pfizeru takmer 7 tisíc seniorov. V týchto dňoch im dokonca posúvajú termín očkovania
Zdielať na

V Komárne čaká na vakcínu od Pfizeru takmer 7 tisíc seniorov. V týchto dňoch im dokonca posúvajú termín očkovania

KOMÁRNO / Mnohí ľudia starší ako 60 rokov čakajú na vakcínu od spoločnosti Pfizer už mesiace. Jej nedostatok spôsobil, že len pre komárňanské očkovacie centrum sa ich v čakárni nazbieralo takmer 7 tisíc. Navyše im v týchto dňoch posúvajú termín očkovania. Technická chyba spôsobila, že čakatelia na prvú dávku dostali omylom termín určený pre druhú dávku.

Vakcína od spoločnosti Pfizer je určená prioritne seniorom nad 60 rokov. Kapacity očkovacieho centra v Komárne sú využívané len na štvrtinu, denne by tu dokázali zaočkovať 800 až tisíc pacientov.


"Dostávame medzi 250 až 300 dávok denne. V súčasnej dobe máme v čakárni jedna , ľudí, ktorí sa prihlásili na prvú dávku je 3 300 a v čakárni dva 3 3700," povedal riaditeľ nemocnice v Komárne Miroslav Jaška.


Seniori nad 60 rokov tu neraz čakajú na vakcínu aj viac ako dva mesiace.


"Od februára som bola prihlásená, tak som teraz prišla tak, či ma zoberú, či ma nezoberú," uviedla Zuzana Kotáseková, čakajúca na vakcínu.


"Pričom mi žije sestra v Humennom a tam volajú ľudí z ulice, aby sa prišli očkovať," zhodnotila v Komárne seniorka Alžbeta Littvová.


"Systém nás neustále vyhadzoval zaregistrovali sme sa 29. marca a odvtedy čakáme," skonštatoval ďalší čakajúci, Juraj Kováč.


"V takzvanej čakárni čaká na očkovanie približne 100 tisíc seniorov," informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.



Šesťdesiatnikov je na Slovensku zaočkovaných prvou dávkou len niečo cez 30%, druhou ešte menej.

"Hádam by tam hore na ministersve mali dohliadať, kde asi je záujem o očkovanie a kde nie je ... Keď už voľakde očkujú 30-40 ročných," zhodnotila pani Littvová.

Ministerstvo zdravotníctva argumentuje tým, že možnosti po celej krajine musia byť rovnomerné.

Záujemcov o prvé očkovanie, ktorí už mali termín na najbližšie dni zaskočila ďalšia sms-ka.

"Dostala som termín na 22. a potom mi odložili na máj 8., myslím," povedala pani Zuzana Kotáseková , čakajúca na vakcínu.


Presúvanie existujúcich termínov na zaočkovanie, ktoré sa deje v týchto dňoch označilo min zdravotníctva ako technickú chybu.

"Im prišiel termín, ktorý bol určený človeku, ktorý čakal na druhú dávku vakcíny. V druhom kvartáli nám príde o viac ako 600 tisíc očkovacích látok od spoločnosti Pfizer viac," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy