Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pracujú na kovidových oddeleniach, príplatky ale nedostávajú
Zdielať na

Pracujú na kovidových oddeleniach, príplatky ale nedostávajú

BRATISLAVA / Denne si v službe na kovidovom oddelení trikrát navliekajú špeciálne ochranné odevy, avšak toľko medializovaný hodinový príplatok aj tak nedostávajú. Reč je o upratovačkách a upratovačoch v niekoľkých nemocniciach. Zákon totiž myslel len na tie upratovačky, ktoré sú priamo zamestnankyne nemocníc. Nemyslel na to, že mnohé nemocnice si na upratovanie zazmluvnili firmy. Práve tieto upratovačky nárok na príplatok nemajú, hoci pracujú úplne rovnako ako kolegyne, ktoré zamestnáva priamo nemocnica.

Upratovači a upratovačky na oddelení v červenej zóne nedostávajú žiaden kovidový príplatok. Napriek tomu, že riskujú, dostávajú toľko, ako keby upratovali bežnú kanceláriu. V červenej zóne upratujú od začiatku. Často sú tam minimálne tak dlho ako lekári.

"Tak isto bez voľna, bez dovolenky, musíme tam robiť, lebo iné upratovačky nejdú, boja sa," hovorí Mário Stojka, jeden z upratovačov.

"Už rok robíme takto a nič, ani poďakovanie," vraví jeho kolegyňa Hajnalka Horváthová.

Pritom sú to kľúčoví zamestnanci, zabezpečujúci hygienu. Prácu neodriekli, aj keď sa najmä na začiatku báli. Keď premiér oznámil, že zvyšuje príplatok za prácu v kovid zóne, tešili sa, no predčasne. Kým ich kolegyne v iných nemocniciach za rovnakú prácu 7 eurový príplatok dostanú, oni za rovnaké riziko nedostanú nič.

"Je to nespravodlivé," hovorí sklamaná Hajnalka.

"Proste sú z toho vyčlenení. Pán premiér jasne sľúbil, že každý, kto vstupuje na tieto oddelenia, má dostať ten príplatok," hovorí Miroslav Volentič, vedúci prevádzky upratovacej firmy v Ružinove

"Nech ide vyskúšať, aspoň jeden deň, čo robíme my tam," nabáda predsedu vlády Hajnalka Horváthová.

"Určite to v poriadku nie je, pretože boli jasne stanovené podmienky, že to musí dostať každý, teda aj upratovačka, ktorá upratuje v červených zónach," hovorí Peter Stachura, štátny tajomník ministerstva zdravotníctva.

Legislatíva nepočítala s tým, že niektoré nemocnice nemajú vlastné upratovačky, ale si na upratovanie zazmluvnili firmy. Príplatok dnes totiž môže nemocnica žiadať len na zamestnancov. Nemocnica nemôže dať svojvoľne firme viac peňazí než je v zmluve. Ale ani upratovacia firma si príplatok nemôže žiadať priamo od štátu.

"Osoby, ktoré toto upratovanie zabezpečujú, nie sú zamestnancami Univerzitnej nemocnice Bratislava, ale spoločnosti, ktorá bola vybraná v riadnom procese verejného obstarávania," vysvetľuje Eva Kliská, hovorkyňa UNB. 

"Nemocnica nemôže začať platiť za služby, ktoré má zazmluvnené, viac," potvrdil lekár a právnik Peter Kováč.

Ešte doobeda to vyzeralo, že všetko musí vyriešiť upratovacia firma, ktorá síce dobrovoľne platí príspevok svojim zamestnancov, nedostáva od nemocníc ale dosť na to, aby to bol plnohodnotný príspevok. Poobede nakoniec ministerstvo riešenie našlo.

"Odmeny budú mať zamestnanci vyplatené od svojho zamestnávateľa, táto externá firma o túto sumu navýši svoju faktúru voči nemocnici a ministerstvo zdravotníctva následne tento rozdiel uhradí nemocnici ako subjektu hospodárskej mobilizácie," objasnila spôsob riešenia hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Otázne je, či príplatky dostanú vyplatené aj spätne.

Nie je to prvýkrát, že ľudia v prvej línii museli upozorňovať na to, že štát si voči nim neplní svoje sľuby a záväzky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy