Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
ÚVZ vydal nové vyhlášky, zmeny sa dotknú trhovísk či zahraničných ciest
Zdielať na

ÚVZ vydal nové vyhlášky, zmeny sa dotknú trhovísk či zahraničných ciest

Problém s ambulantným predajom:

SLOVENSKO / Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) v piatok vydal nové vyhlášky. TV JOJ o tom informovala hovorkyňa úradu Daša Račková. Zmeny sa týkajú najmä činnosti maloobchodných prevádzok a prevádzok služieb, zahraničných ciest a respirátorov. Vyhlášky budú platiť od 22. marca.

Od pondelka 22. marca budú môcť otvoriť niektoré nekryté a čiastočne kryté trhoviska, rovnako aj prevádzky poskytujúce servis elektroniky či strojov. Zároveň bola predĺžená vyhláška k vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa s účinnosťou od soboty 20. marca. Platná bude do 28. apríla.

V rámci zmien týkajúcich sa maloobchodných prevádzok a služieb sa od pondelka 22. marca povoľuje prevádzka nekrytých a čiastočne krytých trhovísk s predajom sadeníc, rezaných kvetov, potravín, zeleniny a ovocia. Predajné miesta však budú musieť byť umiestnené v najmenej dvojmetrových rozostupoch. Nekryté a čiastočne kryté trhoviská musia mať navyše zabezpečený jednosmerný pohyb zákazníkov a regulovaný vstup a výstup z trhoviska.

ÚVZ SR tiež spresnil, že medzi prevádzky verejného stravovania, ktoré môžu zákazníkom vydávať jedlá so sebou, patria aj stánky s trvalým stanovišťom. Po novom budú môcť byť okrem bankových, poisťovacích a leasingových služieb otvorené aj prevádzky iných finančných služieb. Rovnako budú môcť otvoriť aj všetky prevádzky, ktoré poskytujú opravu a servis elektroniky, strojov a iných vecí a zariadení.

Dvojmetrový odstup v prevádzkach nebudú musieť od pondelka dodržiavať osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a ich sprievodcovia. Sprevédzajúca osoba môže ísť vo vyhradenom čase od 9:00 do 11:00 nakupovať pre osobu s ťažkým zdravotným postihnutím aj sám, musí mať však so sebou príslušný preukaz.

Osoby, ktoré prekonali COVID-19 nebudú mať výnimku z karantény pri príchode zo zahraničia

Osoby, ktoré prekonali COVID-19 a očkované osoby nebudú mať výnimku z karantény pri príchode zo zahraničia. Ako informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková, k tomuto kroku pristúpili pre výskyt nových mutácií. Táto zmena bude účinná od pondelka 22. marca. „Ide o preventívne opatrenie, poznatky o charakteristikách nových variantov vírusu sa totiž ešte priebežne sumarizujú aj vo vzťahu k možnej reinfekcii, respektíve infekcii po očkovaní. Aj takto sa snažíme znižovať riziko zánosu a šírenia nových variantov v populácii,“ priblížila Račková.

Výnimky z karantény však budú mať po odsúhlasení Ministerstvom zdravotníctva SR zdravotnícki pracovníci, ktorí vstupujú na Slovensko za účelom poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

Okrem respirátora FFP2 bude možné použiť aj respirátory KN95 alebo N95

Okrem respirátora FFP2 bude možné použiť na prekrytie horných dýchacích ciest aj respirátory KN95 alebo N95 posúdené podľa európskych požiadaviek. Ako informovala jeho hovorkyňa Daša Račková, do vyhlášky sa doplnila možnosť použiť aj iný respirátor, pre ktorý vydal Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR výnimku. Jedným z nich je aj respirátor s označením „RFU 02.075“. Táto zmena bude účinná od pondelka 22. marca.

Pre deti v materských školách a iných obdobných zariadeniach platí, že nemusia nosiť respirátory. Račková ozrejmila, že aj keď deti do šesť rokov nemuseli nosiť respirátory ani doteraz, touto zmenou chceli docieliť, aby deti v týchto zariadeniach nemuseli začať nosiť respirátory po dovŕšení šiestich rokov. V prípade ostatných podmienok prekrytia horných dýchacích ciest nenastali žiadne zmeny. „Nosenie respirátora je povinné vo všetkých interiéroch okrem vlastnej domácnosti. V exteriéroch je naďalej možné mať prekryté horné dýchacie cesty okrem respirátora aj rúškom, šálom alebo šatkou. Skupiny obyvateľov, ktoré mali výnimku doteraz, ju budú mať aj naďalej,“ priblížila Račková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy