Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Keď nemôžu vonku ľuďom svoju kávu predávať, tak im ju budú rozdávať. Len tak, za jeden milý úsmev
Zdielať na

Keď nemôžu vonku ľuďom svoju kávu predávať, tak im ju budú rozdávať. Len tak, za jeden milý úsmev

BRATISLAVA / Už viac ako týždeň sledujeme tvrdý osud stánkových predajcov a trhovníkov v uliciach našich miest. Hygienici im totiž zakázali ambulantný predaj, čo platí aj pre malo-obchodné prevádzky. Ten istý tovar si ale inde kúpiť môžete. A preto sa mladá Diana rozhodla pre netradičný protest. Keď nemôže vonku ľuďom svoju kávu predávať, tak im ju bude rozdávať. Len tak, za jeden milý úsmev.

Ambulantný predaj je zakázaný. Ambulantný výdaj nie. Niektorí stánkari sa preto rozhodli pre tichý štrajk. "Kartou sa platiť nedá, momentálne sa nedá platiť vôbec, nakoľko máme predaj zakázaný, tým pádom kávu dávajú zadarmo. Ani tringelt nesmú prijať. 

"Príde mi to dosť nefér voči týmto ľuďom, lebo oni za to nemôžu. Aspoň napríklad aj teraz kebyže chcem nechať tringelt, tak ani ten jej nemôžem dať, tak je mi to ľúto." povedala jedna zo zákazníčok. Mali napraženú kávu, a tak si povedali, že namiesto vyhodenia do koša ju ľuďom aspoň rozdajú. Výhodou je pre nich aj sociálny kontakt, keďže domáci si na nich zvykli. "Bolo zakázané predávať kávu, akurát rozdávanie je povolené, teda nie je zakázané," konštatovala predajkyňa. Mnohí platiť chcú. Lenže nemôžu. Bol by to ambulantný predaj. Pýtajú sa teda, ako inak by mohli pomôcť. "Tým, že sme vyhlásili, že sme zatvorení, tak ľudí je citeľne menej, ale tí stáli sem chodia stále," uviedla predajkyňa. "Nečakala som to. Ja som si prišla vyzdvihnúť svoju dennú kávu a zrazu, že je to zadarmo. Je to smutné," reagovala zákazníčka. "Keď si porovnám takúto prevádzku s prevádzkou, ktoré sú pevné, vnútri nejaká kaviareň, ktorá môže okienkový predaj v pohode prevádzkovať, tak mi to nepríde fér," vyjadril názor ďalší zákazník. Vianočné trhy boli pre hygienikov nočnou morou najmä pre zhromažďovanie ľudí v ich okolí. Zákaz ambulantného predaja aktualizovali 3.marca. Poznačilo to trhoviská, ale aj stánkarov. Ovocie, zeleninu či kávu si však naďalej môžete kúpiť v potravinách, či predajniach cez okienko. "Vnímame aj podnety a požiadavky z terénu, zaoberáme sa nimi," informovala Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva. Hygienici už pracujú na návrhu fungovania tržníc aj stánkov. Musí to však prediskutovať aj konzílium odborníkov. Zatiaľ sa tak musíme uspokojiť s takýmto záverom. "Vyhlášku by sme chceli vydať v priebehu budúceho týždňa," doplnila Račková. "Cítime obrovskú podporu od našich zákazníkov, vieme že sú tu pre nás, chcú nás podporiť nech sa deje, čo sa deje, a chcú, aby sme s nimi ostali aj naďalej," uzavrela predajkyňa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy