Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jana Bittó Cigániková hovorí, že nečerpáme dosť z EÚ do zdravotníctva. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí opak
Zdielať na

Jana Bittó Cigániková hovorí, že nečerpáme dosť z EÚ do zdravotníctva. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí opak

BRATISLAVA / Poslankyne za SaS Cigániková a Nicholsonová sa dnes pustili do ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Podľa nich sme totiž v zdravotníctve nevyužili výhody, ktoré vyplývajú z nášho členstva v Únii. Je to finančná i materiálna pomoc v boji proti pandémii. Ako vyhlásila Jana Bittó Cigániková, zarazila ju odpoveď ministra na otázku, prečo túto pomoc nečerpáme.

"My komunikujeme, naposledy sme sa pýtali na pandemickej komisie a vlády a bolo nám odpovedané, že vraj máme svoju hrdosť a na vláde, že veď to zvládame," takúto odpoveď mala dostať poslankyňa od Mareka Krajčího na otázku, prečo nevyužívame to, čo nám ponúka únia. Tá na pomoc krajinám schválila 3,8 mld. Možnosti využitia sú pritom široké.

Prvý program spája európske krajiny do registra, ktorý umožňuje výpožičky medzi krajinami. Či už materiálne alebo aj personálne. Ak niektorej krajine chýbajú zdravotnícke potreby, či dokonca personál, nahlási to a krajina s prebytkom to druhému štátu pošle. Náklady jej pritom preplatí únia. Druhý mechanizmus zase spojil krajiny, ktoré vytvorili sklady pomôcok, v ktorých sú respirátory FFP 2 a 3, overaly, ventilátory, a iné ochranné pomôcky, ktoré by vedeli doručiť štátu, ktorý ich potrebuje do pár hodín.

"My s takýmito vyjadreniami nesúhlasíme. Práve naopak, už v máji ministerstvo zdravotníctva rýchlo zareagovalo a stanovilo si špecifický cieľ na hodnotu 117 miliónov eur. Túto hodnotu chce postupne vyčerpať do konca roka 2023," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová. 
"Za 365 dní nepožiadalo Slovensko o pomoc ani raz. Zapojilo sa 29 štátov, nielen členských a Slovensko nie,"
konštatovala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Cigániková informovala aj o tom, že sa pýtala v nemocniciach, ambulanciách, ale aj vyšších územných celkov. "Ja mám spätnú väzbu, že najviac by pomohli nemocniciam high flow ventilátory, v 24 nemociach by potrebovali 663 highflowov a v súkromných by využili 176 a ďalšie iné veci," informovala Bittó Cigániková. Slovensko však o niečo predsalen požiadalo. A to o personálne kapacity, ktoré by pomáhali na oddeleniach intenzívnej starostlivosti, konkrétne o 15 sestier a 10 lekárov. Aj tu však europoslankyňa hovorí, že sme o pomoc požiadali nesprávnu inštitúciu. "Prečo žiadame WHO, čo je moloch, trvá to, ak vieme požiadať EU," vysvetlila Nicholsonová. V situácii, keď sme podľa Univerzity Johna Hopkinsa druhou najhoršou krajinou v úmrtnosti na Covid - 19 sme mali žiadať o pomoc už dávno. "Rezort zdravotníctva čerpá z EÚ. Na prostriedky testovania, ale aj na pľúcnu techniku," konštatovala hovorkyňa Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy