Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kauza o prepadnutej miliarde pokračuje. Nicholsonová odkazuje Remišovej: Nie je miliarda ako miliarda, Veronika
Zdielať na

Kauza o prepadnutej miliarde pokračuje. Nicholsonová odkazuje Remišovej: Nie je miliarda ako miliarda, Veronika

Bez verejnej diskusie k fondu obnovy môže mať Slovensko problém:

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko prišlo z Európskeho fondu regionálneho rozvoja ku koncu roku 2020 definitívne až o miliardu eur. Na dnešnej tlačovej besede to vyhlásila Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa za SaS a predsedníčka Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zamestnanosť a sociálne veci.

Ide o miliardu z tých nevyužitých piatich miliárd eur, ktoré sme mali k dispozícii v rámci programového obdobia 2014 až 2020 a podľa Nicholsonovej za to môže súčasná vláda. Ako ďalej uviedla, tieto financie sa dali presunúť do Európskeho sociálneho fondu, ktorý má pod patronátom rezort sociálnych vecí, práce a rodiny.

​Tieto peniaze sme pritom mohli podľa nej využiť na podporu ľudí, ktorí prišli pre pandémiu koronavírusu o prácu, na podporu kurzarbeitu, na podporu schém pomoci či na odmeny pracovníkov, ktorí bojovali voči pandémii v prvej línii.

Podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej Slovensko je v čerpaní eurofondov na tom veľmi žalostne najmä chybou predošlej vlády a sme na chvoste členských krajín EÚ i medzi krajín Vyšehradskej štvorky. Úroveň čerpania eurofondov zo strany našej krajiny dosiahla podľa nej len úroveň okolo 29 percent, a to aj napriek tomu, že Európska komisia (EK) vlani aspoň dvakrát intervenovala u slovenskej vlády, aby boli predmetné nevyužité peniaze presunuté tam, kde to najviac potrebuje Slovensko.

Ako dodala europoslankyňa, bohužiaľ sa tak nestalo, a tak sme prišli až o miliardu eur. Zároveň vyzvala vládu, ako aj samosprávy, aby sa spoločnými silami pokúsili zachrániť zvyšné štyri miliardy eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, ktoré sa však už presúvať do iného fondu nedajú.

Informácia o nevyčerpanej miliarde je podľa vicepremiérky a ministerky pre regionálny rozvoj a investície Veroniky Remišovej (Za ľudí) klamlivá. Uviedla to v pondelok na tlačovej konferencii. "Mňa to mrzí, že je to najmä z úst koaličných poslankýň, ktoré majú najlepší prístup k informáciám," reagovala Remišová s tým, že všetky dokumenty sú zverejnené online. 

Minister práce sociálnych vecí a rodiny vo svojom stanovisku uviedol, že ministerstvo opakovane upozorňovalo, že Slovensku hrozí nevyčerpanie niekoľkých miliárd eur z fondov EÚ z rozpočtového obdobia 2014-2020. " Zároveň sme upozorňovali, že presuny z EFRR do ESF sú možné len do konca roku 2020. Podpredsedníčka vlády opakovane relokácie odmietala s tým, že prepadnutie finančných prostriedkov z fondov EÚ nehrozí," uviedlo v stanovisku ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová reagovala na obvinenia Remišovej na sociálnej sieti. "Nie je miliarda ako miliarda, Veronika," odkazuje jej a opísala o akom milióne ona informovala na tlačovej besede. 

Súvisiace články