Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Meteorológovia varujú pred poľadovicou aj povodňami, výstrahy platia v týchto okresoch
Zdielať na

Meteorológovia varujú pred poľadovicou aj povodňami, výstrahy platia v týchto okresoch

BRATISLAVA / Meteorológovia varujú pred výskytom poľadovice a dažďa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke však zároveň zverejnil aj hydrologické výstrahy pred povodňami.

Dve výstrahy druhého stupňa platia v okresoch Senica a Michalovce. Výstrahy prvého stupňa pred povodňovou aktivitou platia v okresoch Myjava, Malacky, Pezinok, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Trenčianske Teplice, Liptovský Mikuláš, Zlaté Moravce, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Brezno, Lučenec a Trebišov bez Rožňavy.

Meteorológovia vydali pre okresy v Prešovskom a Žilinskom kraji druhý stupeň výstrahy pred poľadovicou, ktorá platí do 15:00. Druhý stupeň výstrahy pred dažďom platí pre okresy v Banskobystrickom a Žilinskom kraji do 12:00. Pre Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj platí výstraha prvého stupňa pred dážďom do 12:00. Výstraha prvého stupňa pred dažďom platí aj pre Prešovský a Košický kraj do polnoci dnešného dňa.

Druhý stupeň výstrahy pred povodňou z trvalého dažďa platí do 12:00 pre okres Senica v povodí rieky Myjava, hlavne v jej úseku Podbranč - Nečasovci - Hulkovci - Gažovci. Výstraha pred povodňou druhého stupňa je vyhlásená aj v okrese Michalovce. Meteorológovia očakávajú ďalší vzostup vodných hladín vo vodomernej stanici vo Veľkých Kapušanoch, pretože aj v ukrajinskej časti povodia Latorice pokračuje vzostup vody. Výstraha platí do 9. februára do 10:00.

Na horách platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo všetkých pohoriach platí v pondelok mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Na svojej webovej stránke o tom informuje Stredisko lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby.

Hlavné lavínové problémy predstavujú v nižších polohách (do 1 400 m n.m.) vplyvom dažďa mokrý sneh a vo vyšších polohách (nad 1 400 m n.m) vetrom previaty sneh z poslednej periódy sneženia. Vplyvom silného južného až juhozápadného vetra je nový sneh previevaný na záveterné svahy najmä severných, severovýchodných a východných expozícií. V týchto miestach sa vytvorili nebezpečné snehové dosky, vankúše a na hrebeňoch preveje. Tieto miesta sú nebezpečné a najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení je tu možné uvoľniť lavínu. V nižších a stredných polohách sa výnimočne môžu vyskytnúť spontánne malé a stredné lavíny z mokrého snehu, predovšetkým na hladkom trávnatom povrchu. Tendencia lavínového nebezpečenstva je vplyvom premáčania snehovej pokrývky v stredných polohách mierne stúpajúca.

V pondelok ráno bolo na horách zamračené počasie, hmlisto s dažďom do stredných polôh. Teplota vzduchu sa pohybovala od -4 do 2 stupňov Celzia. Fúkal prevažne západný vietor s rýchlosťou 5 - 10 metrov za sekundu (18-36 km/h) v nárazoch 17 metrov za sekundu (61 km/h). Počas posledného sneženia pribudlo vo všetkých pohoriach do 10 centimetrov nového snehu. Na hrebeňoch je sneh často vyfúkaný na tvrdý až ľadový podklad. Počas predchádzajúceho oteplenia a ochladenia sa snehová pokrývka čiastočne stabilizovala, v stredných polohách sa na povrchu vytvorila silná kôra a nižších polohách je povrch snehu zamrznutý, cez deň mokrý. Vo všetkých polohách sa vytvoril medzi vrstvou nového snehu a starším snehom nebezpečný hranatozrnný sneh.

V pondelok bude zamračené a hmlisto, na väčšine územia dážď

V pondelok bude na Slovensku oblačno až zamračené a hmlisto. Na mnohých miestach bude pršať, ojedinele sa v severnej polovici územia spočiatku miestami vyskytne aj mrznúci dážď a poľadovica. Počas dňa nastane v západnej polovici od západu postupné ustávanie zrážok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej stránke.

Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od 3 do 8 stupňov Celzia, na severe a ojedinele aj krajnom západe -3 až 2 stupňov. Na horách vo výške 1 500 metrov nad morom bude teplota okolo 1 stupňa, večer sa ochladí.

Fúkať bude slabý, na západe severozápadný vietor rýchlosťou 3 až 8 metrov za sekundu, v nárazoch miestami okolo 13 metrov za sekundu (10 až 30, 45 km/h).

Meteorológovia predpokladajú zrážky do 15 milimetrov (na západe do 4 mm) alebo do 5 centimetrov snehu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy