Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výsledky plošného antigénového testovania môžu byť podľa analytika skreslené
Zdielať na

Výsledky plošného antigénového testovania môžu byť podľa analytika skreslené

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva Krajčí pred časom naznačil, že za zlepšujúcu sa korona-situáciu dostaneme odmenu v podobe uvolňovania opatrení. Analytici však varujú, že dáta, s ktorými ministerstvo pracuje, nie sú presné a nedá sa o ne opierať.

Ešte v piatok avizol Marek Krajčí, že situácia na Slovensku sa začína zlepšovať: "Môžeme potvrdiť tie pozitívne trendy, ktoré som avizoval minulý týždeň."

Dokazovať to majú štatistiky, podľa ktorých v počte pozitívnych na 100 000 obyvateľov klesáme.

Podľa analytika sú ale tieto dáta skreslené a neukazujú realitu. A môže za to paradoxne antigénové testovanie.

"Počas týchto celoplošných kôl testovania prirodzene klesá záujem o PCR testovanie a musíme sa tým pádom spoľahnúť len na tie výsledky z antigénov. A tým, že je nedostatok PCR testov a z tých počítame následne incidenciu v rámci Slovenska, tak tá situácia je tým pádom skreslená," hovorí Jakub Tillinger, analytik Dáta bez pátosu. 

To, že sa na antigénové výsledky narozdiel od PCR metódy nedá 100% spoliehať, dokazuje aj aktuálny prípad Wandy Hrycovej. Svoje skúsenosti opísala na sociálnej sieti takto:

"Zaľahla som s bolesťou hlavy a celého tela presne jeden deň po obdržaní negatívneho výsledku z celoplošného AG skríningu. Následne som si urobila ešte ďalšie dva AG testy, aj tie boli negatívne. Dnes mi prišiel výsledok PCR testu. Som pozitívna. Tento post nemá za cieľ nikoho hejtovať. Tento post má len upozorniť, že akýkoľvek papier z AG testovania, ktorý tvrdí, že ste negatívny/a, je len zdrap papiera, ktorý nepotvrdzuje vôbec nič."

Aj preto sú podľa analytika pre nás aktuálne najsmerodatnejšie dáta z nemocníc. Keď porovnáme, koľko máme ľudí na JIS a umelej pľúcnej ventilácii s ostatnými európskymi krajinami, ktoré majú viac ako milión obyvateľov, získavame neslávne prvenstvo.

"Slovenská republika je aktuálne s tou hodnotou 105 na milión najzasiahnutejšou krajinou v Európe," hovorí Jakub Tillinger.

Najlepšie sa v tomto rebríčku umiestnilo Fínsko, ktoré pri takmer rovnakom množstve obyvateľov, ako má Slovensko, má len 4 vážne stavy na milión obyvateľov.

Navyše ak by sa situácia naozaj zlepšovala, v nemocniciach by to už začali pociťovať, to sa ale stále nedeje.

"Zatiaľ, žialbohu, ešte nie. Je pravda, že epidemiologická situácia sa zlepšuje, ako sa nasadil tvrdý lockdown. Ale aby sme to pocítili my v nemocniciach, ešte bude musieť prebehnúť zrejme možno aj pár týždňov. Zatiaľ sme to v nemocniciach veľmi nepocítili," vraví MUDr. Peter Sabaka z Kliniky infektológie. 

Navyše posledných 5 dní, začali čísla v nemocniciach znovu narastať.

Jakub Tillinger hovorí: "Máme tam netto denný prírastok 42 ľudí za posledných 5 dní."

S uvoľňovaním opatrení, ktoré avizoval minister, by sme sa podľa analytika až tak ponáhľať nemali.

Marek Krajčí 22. januára povedal: "Je úplne opodstatnené predpokladať, že od 8.2. potom dôjde na základe covid automatu ďalším uvolneniam."

Jakub Tillinger ale hovorí: "Obávam sa, že kým nám neklesnú počty pacientov v nemocniciach, tak sa k tomu uvoľňovaniu stavať veľmi opatrne."

Skríning s antigénovými testami ešte stále prebieha:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy