Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dočkáme sa lyžovačiek na Slovensku? Rozhodovať bude hlavný hygienik Ján Mikas
Zdielať na

Dočkáme sa lyžovačiek na Slovensku? Rozhodovať bude hlavný hygienik Ján Mikas

BRATISLAVA / Slovensko nemusí čakať pri otváraní zimnej sezóny na rozhodnutie na európskej úrovni. Aktuálne zimné strediská vrátane lanoviek môžu fungovať, lebo de facto nie sú zatvorené. Rozhodnutie ohľadom otvorenia zimných stredísk bude primárne na hlavnom hygienikovi SR Jánovi Mikasovi. Na dnešnom rokovaní vlády o tom informoval minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

Slovensko môže ísť pri otváraní zimnej sezóny akýmkoľvek smerom a nemusí čakať na rozhodnutie na európskej úrovni. Ak sa rozhodne Európska únia na koordinovanom postupe pri neskoršom otváraní lyžiarskych stredísk, stále to bude mať len odporúčací charakter. "Európska únia nám nepovie, má iba odporúčací charakter, ak sa na niečom dohodne, my sa môžeme rozhodnúť, ako chceme koniec koncov aj Rakúsko, Taliansko, Francúzsko, takže je to čisto na nás, aké opatrenia prijmeme a ako sa rozhodneme ohľadom zimných stredísk," hovorí minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Zároveň pripomenul, že aktuálne zimné strediská vrátane lanoviek môžu fungovať. Aby sa vedeli prevádzkovatelia zimných stredísk pripraviť na príchod turistov, rozhodnutie v tejto veci malo padnúť podľa ministra Doležala už niekedy na začiatku novembra. Prevádzkovatelia totiž väčšiu časť svojich nákladov v rámci prípravy na zimnú sezónu vynakladajú práve na zasnežovanie lyžiarskych svahov a zjazdoviek. "Pre mňa bol deadline niekde na začiatku novembra, lebo tie zimné strediská veľkú časť svojich nákladov vynakladajú, práve na začiatku sezóny, najmä na zasnežovanie ale v tejto chvíli platí status quo, že strediská zatvorené nie sú," hovorí Doležal.

Navyše neplatia na nich žiadne špeciálne opatrenia.Či budú strediská otvorené závisí od hlavného hygienika."Je to určite hlavný hygienik ale tak ako som povedal, komunikujeme s konzíliom odborníkov a následne s tým pôjdeme na pandemickú komisiu a krízový štáb," hovorí Doležal. 

Aktuálne má rezort dopravy a výstavby pripravený semaforový plán, ktorý by určil na základe epidemiologickej situácie, ako by mohli v jednotlivých okresoch fungovať okrem iného aj lyžiarske strediská. Podľa Doležala sa čaká na rozhodnutie odborníkov, ktoré by malo prísť ešte tento týždeň.

Minister Doležal prednedávnom pripustil, že oficiálne zimná sezóna môže na Slovensku začať až okolo 10. januára 2021, a to v prípade, ak sa tak rozhodnú krajiny Európskej únie. Podľa jeho slov by Slovensko malo svoje kroky v tejto veci koordinovať s členskými štátmi EÚ, aby nedošlo počas zimnej sezóny k súťaženiu medzi štátmi o turistov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy