Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Situácia v nemocniciach sa nezlepšuje. V Čadci tento týždeň neprijímali pacientov s koronavírusom
Zdielať na

Situácia v nemocniciach sa nezlepšuje. V Čadci tento týždeň neprijímali pacientov s koronavírusom

SLOVENSKO / Tento týždeň na niekoľko dní prestala prijímať kysucká nemocnica v Čadci ďalších covidových pacientov. Nemocnica v Čadci nie je jediná. Pľúcnej forme ochorenia Covid 19 na Slovensku podľahlo ďalších 31 ľudí, čo je doteraz najvyšší prírastok. Počet obetí tak celkovo stúpol na 317. V nemocniciach s potvrdeným Covidom19 leží 1441 pacientov. 112 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 106 ľudí. V ľubovnianskej nemocnici už pracujú na doraz a boja sa o koľkých zdravotníkov prídu po plošnom testovaní.

Aj situácia v Ľubovnianskej nemocnici už začína byť žalostná. "Terajší stav je taký, že zo 481 zamestnancov nám chýba 81," povedal riaditeľ nemocnice Peter Bizovský. Všetky lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou sú už obsadené, personálne si vypomáhajú medzi oddeleniami. Zatiaľ nepovolali do služieb bezpríznakových pozitívnych zdravotníkov. Obávajú sa, aké čísla im vyskočia po víkendovom testovaní. "To, čo vám tu teraz rozprávam, už zajtra nemusí platiť," vysvetľuje Peter Bizovský. 

A aj napriek týmto problémom prejavila nemocnica obrovskú spolupatričnosť s okolitými zariadeniami, ak budú potrebovať pomoc, pár pacientov ešte príjmu.
"Máme ešte 8 lôžok, ale nie všetky sú s kyslíkom," objasňuje Peter Bizovský. 

Tento týždeň na niekoľko dní prestala prijímať kysucká nemocnica v Čadci ďalších covidových pacientov. Tí boli presunutí do žilinskej nemocnice. Tá už pre presiahnutie kapacity 80 % otvorila nový pandemický pavilón. Podľa nemocníc nie sú problémom lôžka, ale zdravotnícky personál. "Nie je problém s lôžkami, majú dosť liekov. Najväčší je nedostatok zdravotných sestier a potom personálu," oznámil prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška. Minister zdravotníctva na tlačovej besede oznámil percentá dostupných lekárov a sestier: "Väčšina PN-iek sú spôsobené COVID ochorením. Momentálne je k dispozícii 85% sestier a viac ako 90% lekárov." Minister vidí cestu v hľadaní nových zdravotníkov. "Lekári z tretích krajín môžu pracovať, môžu ich nemocnice osloviť," ponúkol jedno z riešení Marek Krajčí. Celkovo sú na Slovensku covidové lôžka využité na 52%. Najhoršie je na tom Prešovský kraj. Situácia v danej chvíli nie je podľa infektológa Jarčušku ešte kritická.

​K súčasnej kapacite 77 lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19 v pavilóne urológie otvára Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline v druhej fáze reprofilizácie ďalších 30 pandemických lôžok v pavilóne Liečebne dlhodobo chorých (LDCH). Ako nemocnica informuje v tlačovej správe, dôvodom je vysoká obložnosť, ktorá pravidelne presahuje 80 %. V pandemickom pavilóne sa zdravotníci starajú o 65 pacientov, štyria sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 stúpa na základe vážnej hygienicko-epidemiologickej situácii v Žilinskom kraji.

Podľa slov generálneho riaditeľa FNsP Žilina Igora Stalmašeka je Žilinský kraj najviac postihnutou oblasťou v rámci celého Slovenska. "Všetky nemocnice sme museli naplno zabrať, kompletne zmeniť podmienky, spôsob práce, starostlivosť o pacientov a hľadať krízové cesty, ako toto náročné obdobie napriek rôznym problémom spoločne zvládnuť,“ priblížil riaditeľ, podľa ktorého sa na hrane pohybuje aj samotná žilinská nemocnica. "Posledné dva týždne pociťujeme väčší výpadok zamestnancov, momentálne ide o 121 zdravotníkov. Zatiaľ zvládame pokryť chýbajúce personálne kapacity a plne zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Dôležitá je ale komunikácia medzi nemocnicami, v čom nám výrazne pomáha koordinácia ministerstva zdravotníctva, vďaka čomu sa nám čiastočne darí v prípade akútnej potreby prerozdeľovať niektorých z pacientov,“ doplnil Stalmašek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy