Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Aká je aktuálna situácia v slovenských nemocniciach, a koľko je dostupných lôžok? Toto sú plány rezortu zdravotníctva
Zdielať na

Aká je aktuálna situácia v slovenských nemocniciach, a koľko je dostupných lôžok? Toto sú plány rezortu zdravotníctva

BRATISLAVA / Situácia v slovenských nemocniciach v súvislosti s koronavírusom nie je práve najlepšia. Kapacity lôžok sa na infekčných oddeleniach napĺňajú, nemocnice rušia plánované operácie a zháňajú personál. Sme na pribúdajúce prípady pripravení? Čo čaká slovenské zdravotníctvo? Rozprávali sme sa s hovorkyňou rezortu zdravotníctva Zuzanou Eliášovou.

Situácia v slovenských nemocniciach je stabilizovaná. Aspoň takto to vníma rezort zdravotníctva, ktorý ale zároveň tvrdí, že hoci je situácia na druhej strane aj kritická, majú ju pod kontrolou. "Každý deň sa stretávame, kde riešime presný počet lôžok, pacientov v nemocnici. Nastavujeme systém tak, aby sa pacientom dostalo zdravotnej starostlivosti," vyjadrila sa hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Za rezort ale priznala, že situácia v Martine a v Žiline je naozaj zlá. Každá nemocnica na Slovensku, nie len tie veľké - štátne, univerzitné nemocnice musia mať vyhradených 10% lôžkovej kapacity pre pacientov s Covid-19, alebo tých, ktorí majú podozrenie na toto ochorenia. "Zároveň musia mať vyhradené jedno lôžko pre pacienta, ktorý by potreboval podporu umelej pľúcnej ventilácie. Umelej pľúcnej ventilácie máme dosť, sme predzásobení. Aktuálne ich máme okolo 900," informovala Eliášová. 

Otázkou je aj kto nastúpi na pomoc lekárom, špecialistom. Rezort zdravotníctva už v týchto dňoch povolal prvých medikov, ktorí pomáhajú v prešovskej nemocnici. Lekári, ktorí nie sú odborne spôsobilí obsluhovať prístroje na liečbu Covid-19 podstúpia školenia. Tie sú podľa hovorkyne už v plnom prúde. "Sme pripravení na viacerí scenáre, aj krízovejšie. Od jari už preškolujeme personál, ktorý bude obsluhovať umelé pľúcne ventilácie." Medici, ktorí nastúpia do praxe budú študenti 5. a 6. ročníka. Svoju prácu budú ale vykonávať pod odborným dohľadom. 

"Paradoxom je, že sa  Covid-19 v súkromnom živote, nie pri práci, nakazujú aj zdravotníci. Aktuálne ich je okolo 700. V prípade potreby ich budeme vykrývať študentmi alebo napríklad v pláne sú aj lekári zo zahraničia, ktorí ešte nemajú platné certifikáty. Sú ale schopní vykonávať odborné činnosti," pokračovala hovorkyňa.  

Zastavené plánované operácie a vyšetrenia

Plánované operácie sa museli do dnešného dňa pozastaviť vo Fakultnej nemocnici v Poprade, Košiciach, Trenčíne, Lučenci. "Pacient sa nemusí báť, zákrok je odsunutý len v prípade, že mu to nepoškodí zdravotný stav. Ako náhle to bude možné, zákrok sa vykoná." Pozastavené plánované operácie sa týkajú aj Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Nemocnica o tom informovala na svojej facebookovej stránke. 

https://www.facebook.com/dfnbb.sk/posts/461008651473075

Poľná nemocnica je variant

Ako sa vyjadrila Zuzana Eliášová, ministerstvo zdravotníctva zvažuje poľnú nemocnicu ak príde k najhoršiemu a kapacity nemocníc budú preplnené aj po reprofilizácii. "Plánovali by sme ho v spolupráci s kolegami z ministerstva obrany, na cvičisku v Lešti, kde by kapacita bola do 1500 pacientov. Áno aj toto je alternatíva, s ktorou v krízovom stave počítame. 

Aktuálne je reprofilizovaných približne 700 lôžok. "Slovensko má aktuálne vzhľadom na počet hospitalizovaných pacientov, ešte nadpočet lôžok. V ďalšej fáze máme pripravených  3500, potom 5000. Postupne v prípade úplne extrémnej situácie, teoreticky hovorím, vieme pristúpiť k bielej medicíne, kedy by sa poskytovala len urgentná zdravotná starostlivosť, okrem zdravotnej starostlivosti pre pacientov s covid alebo podozrením naň, máme na Slovensku 31 tisíc lôžok," dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy