Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vláda predstavila balík Prvá pomoc+ v boji s Covid-19. Pomocnú ruku dostanú podnikatelia aj zdravotnícki zamestnanci
Zdielať na

Vláda predstavila balík Prvá pomoc+ v boji s Covid-19. Pomocnú ruku dostanú podnikatelia aj zdravotnícki zamestnanci

BRATISLAVA / Vláda predstavila pomoc pre podnikateľov a SZČO. Pomocnú ruku dostanú aj zdravotnícki zamestnanci a zamestnanci sociálnych služieb, ktorí ochorejú v práci. Dostanú takzvaný covid príplatok. zaplatenú dostanú aj PNku približne vo výške čistej mzdy. Balík Prvá pomoc+ obsahuje viaceré opatrenia.

Premiér Igor Matovič spolu s ministrom práce Milanom Krajniakom, ministerkou investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronikou Remišovou, ministrom financií Eduardom Hegerom, ministerkou kultúry Natáliou Milanovou a ministrom dopravy Andrejom Doležalom predstavil balík s názvom Prvá pomoc+. Ide o schému pomoci pre podnikateľov a zdravotníckych zamestnancov a zamestnancov domovov sociálnych služieb. 

Covid príplatok dostanú:

  • zamestnanci, ktorí ochorejú v práci pri starostlivosti o ľudí
  • zdravotnícky personál, pracovníci zariadení sociálnych služieb,
  • PN cca. 100% čistej mzdy

Minister práce Krajniak predstavil pomoc pre SZČO a pre zamestnávateľov. Pomocnú ruku dostanú aj podnikatelia bez iných príjmov. Žiadať o ňu bude možné od 1. novembra. 

 Kurzarbeit sa zvýši z 880 eur na 1100 eur. Pri poklese tržieb sa pomoc zvýši o 1,5 násobok, najvyššia pomoc stúpne z 540 na 810 eur. 

Domácemu cestovnému ruchu vláda pomôže vo výške 100 mil. eur. Je určená prevádzkam vlekov, lanoviek, reštauráciám, aquaparky, kúpaliská, sprievodcovia v cestovnom ruchu, zábavné parky a lunaparky, hotely a penzióny, múzeá ( s prehliadkami pre verejnosť), atď. O pomoc môže požiadať ​každý zo segmentu domáceho cestovného ruchu, komu klesli tržby o viac ako 40% v dôsledku pandémie, v porovnaní s rokom 2019. (Oprávnené obdobie pomoci od 1. apríla 2020 do 31. decembra 2021). 

​Výška pomoci bude závisieť od poklesu tržieb v konkrétnom mesiaci, v porovnaní za rok 2019. Finančný príspevok bude vo výške od 4% do 10%, v závislosti od poklesu tržieb. Ministerka kultúry Milanová informovala, že schéma vládnej prvej pomoci pre kultúru rieši problém so súbehmi zamestnaní. Ľudia, ktorí sú SZČO, zároveň mali iné príjmy a vykážu 80-percentný pokles príjmov, budú môcť žiadať 810 eur. Z tejto sumy sa odpočíta čistá mzda.

Ako požiadať o pomoc? 

1. Identifikácia viac ako 40% poklesu tržieb voči roku 2019
2. Výber výzvy platnej pre hlavný predmet podnikania
3. Vyplnenie online formulára pre výpočet výšky pomoci
4. Posúdenie žiadosti
5. Vyplatenie pomoci

Súvisiace články

Najčítanejšie správy