Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hygienici kontrolovali stav prevádzok počas pandémie. Toto je prehľad nedostatkov, ktoré objavili
Zdielať na

Hygienici kontrolovali stav prevádzok počas pandémie. Toto je prehľad nedostatkov, ktoré objavili

BRATISLAVA / Polícia riešila už viac ako tisíc päťsto ľudí, ktorí ignorovali nosenie rúšok. Tie sú stále, až na výnimky, povinné v uzavretých priestoroch. V súvislosti so zvyšujúcim sa denným počtom nakazených sa témou stáva sprísnenie kontrol ich nosenia aj pokút.

"Bohužiaľ, dnes, keď sa pozriete, či už v nákupných centrách, v MHD, zrazu tie rúška nevidíte a niektorí ľudia to úplne natvrdo ignorujú," vyhlásil po pondelkovom rokovaní konzília odborníkov premiér Igor Matovič. Ten zároveň dodal, že skôr ako sprísňovanie protiepidemiologických opatrení pripadá do úvahy kontrola dodržiavania tých, ktoré platia už dnes. Vrátane pokutovania ľudí, ktorí ignorujú povinné nosenie rúšok v interiéri.

Prekrytie nosa a úst v uzavretých priestoroch s vyššou koncentráciou ľudí je mimoriadne dôležité aj podľa skúseného infektológa Petra Sabaku, ktorý sa v Univerzitnej nemocnici Bratislava spolu s kolegami stará o pacientov s najťažším priebehom ochorenia Covid-19. "My na jednej strane si môžeme tvrdiť, že koronavírus tu nie je, no ak by sa koronavírus teraz šíril, nemusíme o tom vedieť. Trvá priemerne 5 dní, odkedy nakazený človek dostane príznaky. On už 2-3 dni predtým, než dostane príznaky, môže byť roznášačom ochorenia," vyjadril sa infektológ Peter Sabaka.


Rúška majú zabrániť napríklad nevedomému šíreniu koronavírusu. Podľa analýzy epidemiológov až 70 percent ľudí, ktorým u nás za uplynulý mesiac zistili Covid-19, nemalo žiadne príznaky. Dodržiavanie povinnosti nosiť rúška má na starosti polícia. Tá však nateraz neplánuje zvýšiť počet kontrol, spolieha sa skôr na to, že nezodpovedných ľudí v nákupných centrách, na úradoch či v hromadnej doprave im nahlásia tí zodpovednejší z nás.


"Pri nedodržaní pravidiel a opatrení v rámci nosenia rúšok hrozí sankcia do 1000 eur, ktorú ukladajú v blokovom konaní policajti na mieste," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Zároveň stále platí, že v správnom konaní sa pokuta môže vyšplhať až do výšky 1650 eur. Premiér tiež avizoval, že vláda uvažuje o zvýšení sankcií, ak občania nebudú nosiť rúška v interiéroch. "Môžeme pristúpiť k sankcionovaniu ľudí, ktorí nedodržujú pravidlá v interiéroch," dodal Matovič.

Prehľad nedostatkov pri kontrolách v prevádzkach

Dodržiavanie pravidiel nosenia rúšok a ďalších ochranných pomôcok prevádzkovateľmi obchodov, reštaurácií či rôznych iných služieb má na starosti hygiena. Pre televíziu JOJ vypracoval Úrad verejného zdravotníctva analýzu kontrol od začiatku júna. Vyplýva z nej, že kompetentní preverili niečo vyše 6 800 prevádzok.

Problémom bola chýbajúca dezinfekcie rúk, ignorovanie rúšok personálom, či v prípade stravovacích zariadení voľne dostupný príbor na stoloch. "Predajní potravín, nápojov, drogérií, lekární bolo od 03.06.2020 do 09.07.2020 skontrolovaných 698 a bolo v nich identifikovaných 7 nedostatkov," vyjadrila sa hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.


Ako ďalej informovala, v štyroch prípadoch nebolo dodržané prekrytie horných dýchacích ciest, na vstupoch jednotlivých prevádzok tiež chýbal oznam o povinnosti dodržiavania hygienických opatrení a hygienici tiež zaznamenali aj nepravidelné vykonávanie dezinfekcie dotykových plôch. V niektorých prípadoch neboli použité ani prípravky s virucídnym účinkom.


Hygienici tiež skontrolovali 2026 zariadení spoločného stravovania, v ktorých bolo zistených 64 nedostatkov. "Obsluhujúci personál nepoužíval tvárové rúška a medzi obsluhou jednotlivých stolov nevykonával dezinfekciu rúk. Príbor bol voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, nebol prinesený personálom k pokrmu zabalený do papierovej servítky. Hygienické zariadenia prevádzky neboli vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami. Len v jednom prípade bolo porušené opatrenie vzťahujúce sa na aplikáciu dezinfekcie rúk alebo poskytnutia jednorázových rukavíc hneď pri vchode do prevádzky." prezradila Račková.

Pokiaľ ide o iné prevádzky, vykonali pracovníci RÚVZ dokopy 4099 kontrol zameraných na dodržiavanie hygienických opatrení. Hygienici zistili 24 nedostatkov.

  • V 8 prípadoch išlo o nepoužívanie ochranných štítov tváre zamestnancami prevádzok zariadení starostlivosti o ľudské telo,
  • V 4 prípadoch bola zistená chýbajúca dezinfekcia pri vchode do prevádzky,
  • V 3 prípadoch išlo o nezabezpečený pobyt zákazníkov v priestoroch prevádzky iba v ochrannom rúšku,
  • Nezabezpečená dezinfekcia plôch po každom zákazníkovi bola zistená taktiež v 3 prípadoch,
  • V 2 prípadoch išlo o nepoužívanie rúšok zamestnancami prevádzky,
  • Rovnako v 2 prípadoch išlo o porušenie nariadenia, ktoré hovorí o povinnosti umiestnenia oznamu opatrení na vstupe do prevádzky,
  • Nevedenie evidencie zákazníkov a obnovenie prevádzky bazéna na kúpalisku bez analýzy kvality vody zaznamenali hygienici v jednom prípade.


Väčšinu zistených nedostatkov prevádzkovatelia odstránili ešte počas výkonu kontroly. Správne konanie bolo začaté v 3 prípadoch. "RÚVZ spolupracujú aj s políciou a dostávajú podnety aj od nich. ÚVZ SR aj RÚVZ dostávajú a riešia podnety občanov týkajúcich sa nedodržiavania nariadených opatrení," dodala Račková.


Podľa štatistík Úradu verejného zdravotníctva takmer 99 percent prevádzok dodržiavalo všetky hygienické opatrenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy