Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matovič priznal, že jeho diplomovka nie je v poriadku, Šeliga hovorí o hanbe
Zdielať na

Matovič priznal, že jeho diplomovka nie je v poriadku, Šeliga hovorí o hanbe

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po kauze so záverečnou prácou Andreja Danka, Borisa Kollára a Branislava Gröhlinga napísal k tej svojej práci status aj premiér Igor Matovič. Okrem iného v ňom tvrdí, že sa svojím titulom nikdy nechválil, dokonca ho nemá ani na občianskom preukaze.

Na to, že problémom je aj diplomová práca Igora Matoviča, upozornil denník N. Matovič v minulosti ale niekoľkokrát sám uviedol, že na svoju prácu hrdý nie je. 

"Úprimne, netuším, či som pred 22 rokmi vo svojej diplomovke niečo necitoval a koľko toho bolo. Ak to tak je, ukradol som niečo, čo mi nepatrilo, som de facto v tejto veci zlodej, čo je smutné a určite nie na chválu. Nikdy som sa svojim titulom nechválil, nikdy som si ho iniciatívne nepísal a ani na občiansky som si ho nedal - až policajti hlavou krútili. Prečo? Lebo som školu posledné dva ročníky doslova flákal a verejne som to x-krát priznal. V štvrtom ročníku som si založil živnosť a v piatom som už zamestnával 2000 ľudí. Ten kto podnikal, pochopí, že v takom tempe bola škola na jednej z mojich posledných koľají ... a nakoniec som bol rád, že to mám za sebou," napísal na sociálnu sieť premiér.

Ako jeden z prvých zareagoval na Matovičovu prácu koaličný partner Juraj Šeliga (Za ľudí). "Neviem, aké misky váh mám hľadať... Viem, že nechcem návrat Fica, Pellegriniho, nedajbože, nástup fašistov, ale toto je strašná hanba. Prepáčte. Po ostatných troch týždňoch, prepáčte. V tejto chvíli viem iba to, že to musím nejako spracovať. Toto je tá politická kultúra, ktorú sme chceli? Takto vyzerá prebratie zodpovednosti? Tak to sme teda ďaleko nedošli..."

"Minister hospodárstva Richard Sulík sa k diplomovej práci premiéra zatiaľ nebude vyjadrovať. Vzhľadom na nabitý program si najprv potrebuje zistiť všetky fakty a diskutovať s kolegami na poslaneckom klube," uviedla hovorkyňa Richarda Sulíka Katarína Svrčeková. 

Príležitosť vyjadriť sa, využil aj expremiér Robert Fico. "Ľudia sa v roku 2020 rozhodli pre zmenu. Médiá im však zatajili, čo za ľudia túto zmenu predstavujú. Keby médiá povedali verejnosti pravdu o Kiskovi, Kollárovi či Matovičovi, neprekročili by títo politici ani prah najzapadlejšieho kultúrneho domu, nieto ešte najvýznamnejších štátnych inštitúcií," napísal na Facebook Fico. 

To, že Igor Matovič podvádzal pri diplomovej práci, ma vôbec neprekvapuje. Celý jeho život je o podvode. Ako podviesť...

Uverejnil používateľ Robert Fico Štvrtok 16. júla 2020

"V ostatnej dobe sa medializovali správy o kvalifikačných prácach ďalších dvoch politikov - ministra Branislava Gröhlinga a predsedu vlády Igora Matoviča. Univerzita Komenského v Bratislave iniciovala dňa 24. júna 2020 vyhlásenie Združenia výskumne a technicky orientovaných univerzít (V7) a predsedu Slovenskej akadémie vied (SAV), v ktorom sme spoločne odsúdili plagiátorstvo. Náš postoj pri ďalších medializovaných prácach ostáva konzistentný. Akademický titul nemá byť znakom sociálneho statusu, ale výsledkom poctivého akademického prístupu. Plagiátorstvo je problémom akademickej sféry v celom svete, úplne imúnna voči nemu nie je žiadna inštitúcia. Naša univerzita sa snaží neustále zlepšovať procesy, ktoré vedú ku kvalitnejšej práci so zdrojmi. V priebehu leta napríklad plánujeme aktualizovať pokyny pre školiteľov a oponentov pri posudzovaní zhody, plánujeme posilniť podporu pre akademikov zameranú na prácu so zdrojmi a citovanie, a prehodnocujeme aj možnosti rozširovania licencií antiplagiátorských systémov. Odsudzujeme vyhlásenia, ktoré dehonestujú akademickú prácu a úprimnú snahu množstva študentov a akademických pracovníkov študovať čestne. Vnímame to ako výzvu neustávať v našom dlhodobom úsilí podporovať vedeckú gramotnosť a presadzovať princípy akademickej poctivosti," píše sa v stanovisku UK. 

Strana Za ľudí kritizovala za diplomovú prácu Borisa Kollára a "na koberček" si zavolala vo štvrtok ráno aj ministra školstva Branislava Gröhlinga. 

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) je v zahraničí na dovolenke a k téme sa zatiaľ vyjadrovať nebude. No vyjadrila sa prezidentka republiky, Zuzana Čaputová:

Ide doposiaľ o najväčšiu hodnotovú križovatku, na ktorej vláda stojí. Som sklamaná a smutná, že očakávania verejnosti,...

Uverejnil používateľ Zuzana Čaputová Štvrtok 16. júla 2020

Súvisiace články

Najčítanejšie správy