Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Podnikatelia sa sťažujú, antikorona úvery sú nedostatočné. Minister Sulík prisľúbil riešenie
Zdielať na

Podnikatelia sa sťažujú, antikorona úvery sú nedostatočné. Minister Sulík prisľúbil riešenie

BRATISLAVA / Antikorona úvery na záchranu malých a stredných firiem sú zo strany štátu pomalé a nedostatočné. Sťažujú sa podnikatelia. Ani objem takýchto úverov sa podľa nich zďaleka nepriblížil k vládnym sľubom. Na kritiku už reagoval aj minister hospodárstva. Nespokojné pritom nie sú len malé a stredné podniky, ale aj tie veľké. Ešte v pondelok za nečinnosť kritizovala vládu aj opozícia.

Ešte v pondelok prebehla politická ekonomická korona vojna. Opozičný Smer-SD kritizoval vládu, že zo sľúbenej miliardy a pol mesačne firmy uvideli za 7 týždňov len 23 miliónov. "Márne čakajú na bombastickú pomoc," poznamenal Peter Pellegrini, podpredseda parlamentu (Smer-SD). 

Vláda Smeru odkázala, že nevie o čom hovorí. "Keď niekto niečo hovorí, má vedieť aspoň základný rozdiel medzi hruškami a jablkami," skonštatoval minister práce Milan Krajniak. Minister práce ako aj financií zároveň vyhlásili, že za nízku pomoc môžu samotní podnikatelia, a že sľuby sa naplnia, keď sa firmy v tomto smere rozhýbu.

Malé a stredné firmy sú zaskočené. Ich žiadosti pri antikorona úveroch sa dajú rátať na tisíce. "Máme poskytnuté jednotky úverov miesto sľúbenej pol miliardy," uviedol prezident združenia podnikateľov Ján Solík.

Sulík prisľúbil riešenie

Podľa podnikateľov je problém s likviditou jeden z kľúčových, a že kým v zahraničí sa úverovanie spustilo už v marci, tak u nás sa len dokončuje zazmluvňovanie bánk. Problém priznáva aj minister hospodárstva, ktorý sa v stredu stretol s predstaviteľmi Slovak investment holdingu a bankami. Richard Sulík sľúbil riešenie. Pribudnú ďalšie banky, ktoré budú môcť takéto úvery poskytnúť a celý proces sa má zjednodušiť. "Povedzme, že od budúceho týždňa budú zamestnanci bánk vedieť, čo presne robiť, ak sa na nich klient obráti," poznamenal minister Sulík.

Podnikatelia to síce oceňujú, najviac sa ale potešia, keď im na účty začnú už konečne natekať peniaze.
Na nedostatky vládnej pomoci sa naďalej sťažujú aj veľké firmy, ktoré majú svoje problémy.

Firmy vidia priestor aj na opatrenia, ktoré by im výrazne pomohli a pritom nie sú ani tak finančne náročné pre štát. Ide o prehnané administratívno-byrokratické zaťaženie, ktoré naopak stojí ročne nemalé prostriedky samotné firmy. "Ide o 300 miliónov eur, ktoré môžu firmy využiť napríklad na investície," dodal tajomník RÚZ Martin Hošták. Firmám chýba zo strany vlády väčšia razantnosť, či rýchlosť. Všetko toto je teraz viac ako potrebné. Len za marec sa naša priemyselná produkcia prepadla o pätinu a apríl má byť ešte horší.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy