Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lekári stále nemajú dostatok ochranných pomôcok, upozorňujú už aj na hroziaci kolaps
Zdielať na

Lekári stále nemajú dostatok ochranných pomôcok, upozorňujú už aj na hroziaci kolaps

BRATISLAVA / Lekári a zdravotníci stále čakajú na sľubované ochranné pomôcky. Zároveň stále pokračujú rokovania aj o zmluvách so zdravotnými poisťovňami. Časť ambulantných lekárov totiž nesúhlasí s navrhovanými podmienkami a hovoria o hrozbe kolapsu ambulancií.

Zväz ambulantných poskytovateľov ešte doobeda komentoval sľub ministra zdravotníctva, že v priebehu utorka až stredy by mali dostať ochranné pomôcky. "V ambulanciách prvej línii aj v nemocniciach stoja bez ochranných prostriedkov, ktoré pre nich do ambulancií do dnešného dňa štát nezabezpečil, napriek tomu, že to bolo opakovane sľúbené," povedala Zuzana Dolinková, výkonná riaditeľka ZAP. 

Minister Krajčí sa k tomu vyjadril po rokovaní zdravotného výboru v parlamente. "Dnešným dňom sa distribuujú chirurgické masky 300-tisíc, rukavice 100-tisíc, respirátory FFP3 8000 kusov, ochranné okuliare 120ks, jednorazový oblek 600 ks, práve na zabezpečenie ambulantnej zdravotnej starostlivosti vo VÚC," vyjadril sa minister. 

Organizácia združujúca približne tretinu ambulantných lekárov nesúhlasí so zmluvnými podmienkami so zdravotnými poisťovňami. "Podmienky boli neakceptovateľné. Chcem ich požiadať o pochopenie, krvácame všetci," uviedla Jana Cigániková, poslankyňa NR SR za SaS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy