Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Do testovania sa zapájajú aj súkromné laboratóriá, kapacita sa môže zvýšiť na 3-tisíc testov denne
Zdielať na

Do testovania sa zapájajú aj súkromné laboratóriá, kapacita sa môže zvýšiť na 3-tisíc testov denne

Pozrite si rozhovor s riaditeľkou biomedicínskejo oddelenia SAV:

BRATISLAVA / Slovensko zavádza masívne testovanie na Covid-19. Po stretnutí so súkromnými laboratóriami to povedal premiér Igor Matovič. Súkromníci pomôžu nielen so svojimi laboratórnymi kapacitami, ale zároveň budú zvážať vzorky zo všetkých nemocníc na Slovensku, kde sa v najbližších dňoch vybudujú odberné miesta. Matovič tiež priznal, že z očakávanej dodávky státisícov testov nebude nič. Hoci ešte v utorok hovoril úplne niečo iné.

Za takmer tri týždne štátne laboratória otestovali dovedna 4 750 Slovákov. Po novom by podobný počet ľudí mal testami prejsť za deň a pol. Premiér Igor Matovič vo štvrtok predstavil svoj plán, ako zdesaťnásobiť počet testovaných. Takmer pred každou nemocnicou má vzniknúť odberné miesto a štát chce do testovania zapojiť aj kapacity súkromných laboratórií.

Zdravotníci tak nebudú chodiť za pacientmi, ale naopak. Súkromníci zároveň zabezpečia odvoz odobratých vzoriek do laboratórií bez ohľadu na to, či patria im, konkurencii alebo štátu. Premiér dúfa, že sa takýto systém podarí rozbehnúť do týždňa.

"Čiže, čo najviac zjednodušiť ten začiatok, aby zbytočne nečakal, čo je dnes. Že čaká dni na to, kým tá záchranná zdravotná služba príde," uviedol premiér Igor Matovič. 

"Pred troma týždňami možno celá kapacita Slovenska bola 50 testov. Už dnes je to reálne 2 000 testov. Ja som si si istý, že už v priebehu pár dní sme to schopní zvýšiť celkov na tri tisíc a viac," povedal Peter Lednický z Asociácie laboratórií Slovenska.

Pred ľubovnianskou nemocnicou sa ešte žiadny priestor pre odberné miesto nechystá.

My určite túto informáciu vítame, my na to vytvoríme všetky možné podmienky, teda priestory," uviedol riaditeľ nemocnice Peter Bizovský.

Riaditeľ povedal, že priestor je to jediné čo vedia poskytnúť.  Aj keď sa testovanie znásobí, pôjde naďalej však o riadené testovanie lekármi a odborníkmi vybraných najviac ohrozených skupín ľudí. Napríklad starších ľudí, či obyvateľov s respiračnými problémami.

"Všetkých rizikových skupín. Ľudí, ktorí potrebujú neodkladné operácie. Takisto potrebujeme v poradí tej dôležitosti zabezpečiť testovanie aj zdravotníkov," vysvetlil minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Matovič kritizoval predchádzajúcu vládu, že mu zanechala minimum testov. A začiatkom týždňa ohlasoval príchod 200 tisíc ďalších. Podľa premiéra ich vybavovala súkromná spoločnosť Medirex, ktorá si vzala 100 tisíc z nich. Zbytok si mal vziať štát, napokon si ich nechal vyfúknuť. A podľa Hospodárskych novín testy skončili v Čechách.

SYN Matovič VYSIELANÉ 24.3.2020
"Musíme veľmi rýchlo reagovať. Dodnes je tá ponuka platná. Veríme, že aj vzhľadom na vzťahy, ktoré dlhodobé s tým dodávateľom existujú, tak nám to niekto nevyfúkne," povedal Matovič v utorok. 

"Nakoniec sa ukázalo, že tie testy nie sú vhodné pre laboratória, ktoré využíva Úrad verejného zdravotníctva," vysvetlil vo štvrtok. 

"Za spoločnosť Medirex môžem povedať, že sme objednali 100 tisíc testov z tých, ktoré sme uznali za vhodné. Plus ďalších 100 tisíc od ďalších spoločností a pripravujeme všetky možné platformy, na ktorých to vieme vyšetrovať," uvádza Jozef Gavlas z Medirexu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy