Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zdražovanie sa na Slovensku nekončí. Prudký nárast cien je najvyšší za posledných 17 rokov
Zdielať na

Zdražovanie sa na Slovensku nekončí. Prudký nárast cien je najvyšší za posledných 17 rokov

BRATISLAVA / Čierne scenáre zdražovania od Eurostatu sa potvrdili. Naša inflácia medziročne vyskočila nad osem percent. Je tak najhoršia za takmer 20 rokov. Zdražovanie už pocítili takmer všetci. Prejavilo sa totiž na našich každodenných nákupoch. Opozícia trvá na tom, že vláda v boji s infláciou nič nerobí a chce preto odvolať ministra financií. Minister hospodárstva však prichádza s nápadom. Predstavil pomoc s plynom pre domácnosti s vlastnými kotlami.

Takýto rast cien sme nemali za posledných vyše sedemnásť rokov. 8.4% percenta prekvapilo negatívne očakávania všetkých analytikov. Tí v strašidelných odhadoch hovorili o nejakých siedmych percentách. Štatistický úrad tak potvrdil čísla Eurostatu spred dvoch týždňov. Ceny potiahli rastúce ceny energií, potravín, či pohonných látok. Niektoré položky vyskočili aj cez 20 percent. Sú to tak veci, ktoré postihnú úplne všetkých. Od firiem až po bezbranné jednočlenné rodiny, či dôchodcov. "Brusel hovoril o 8,5 percenta, realita je 8,4," povedala analytička Wood&company Eva Sadovská.  Za infláciu na Slovensku nemôžeme. 

"Prevažná časť pochádza z vonkajších faktorov," povedal viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. Tým pádom s ňou ani veľa nezmôžeme. "Riešenie tejto situácie nie je v našich rukách," uviedol riaditeľ IFP Juraj Valachy. Niektoré štáty to ale skúšajú. Napríklad Poliaci s DPH, čo spôsobilo nákupnú turistiku v našich severných okresoch. Opozícia vládu dlhodobo obviňuje práve z nečinnosti a najnovšie žiada hlavu Matoviča. "Máme najneschopnejšieho ministra financií, ktorý vyhlásil vojnu svojim vlastným občanom a nehľadí na ich potreby," povedal Peter Pellegrini. 

Jednou z drasticky rastúcich položiek sú ceny energií. Ministerstvo hospodárstva prišlo s návrhom ako pomôcť bytovým domom s vlastnou kotolňou. Je ich vyše 2 200 a môžu získať zastropovanú cenu plynu od SPP podľa toho na aký dlhý čas podpíšu nové zmluvy. "Kto bude mať zmluvu na dlhšie, tak dostane aj lepšiu cenu," povedal minister hospodárstva Richard Sulík.

Bytové domy, ktoré vstúpia pod regulátora, teda ušetria podľa toho na ako dlho. Môže to byť ale aj dvojsečné, keď opäť ceny klesnú. Jednou z ciest ako chce Sulík s Matovičom sanovať rastúce ceny energií je aj špeciálna daň z jadra, čo zarazilo Slovenské elektrárne, zamestnávateľské zväzy, či komoru daňových poradcov. Okrem iného aj fakt, že to ministri s elektrárňami nekonzultovali. "To či to bolo s niekým prekonzultované je pre mňa nepodstatné," uviedol Sulík. Na druhej strane podľa ministra prišli elektrárne so zaujímavým protinávrhom, ktorý chce predstaviť v utorok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy