Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Chovatelia rýb sú nespokojní s čerpaním eurofondov. Dostať ich je hotový rébus
Zdielať na

Chovatelia rýb sú nespokojní s čerpaním eurofondov. Dostať ich je hotový rébus

BRATISLAVA / Slovenskí chovatelia rýb sú nespokojní s čerpaním eurofondov. Vlani to bolo len čosi viac ako deväť percent. V okolitých krajinách je situácia úplne iná. Kým ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že problém bol v pozastavení operačného programu vzhľadom na vládny audit, producenti rýb hovoria, že dopracovať sa na Slovensku k peniazom z eurofondov je hotový rébus.

Dvaja spoločníci na skalických rybníkoch podnikajú už štvrtý rok. Zatiaľ eurofondy nečerpali. "Je tam velice hustá sieť byrokratických pavučín, z ktorých sa ten bežný človek ťažko vymotá," hovorí chovateľ rýb Róbert Sládeček. Keďže je to pre nich veľmi náročné, tak potrebujú pomoc od niekoho, kto sa tým zaoberá. "Vo väčšine prípadov potrebujete nejakú externú firmu, ktorá vám s tým pomôže, ktorá samozrejme aj to predražuje," hovorí Sládeček.

Problém s tým nemajú len malé firmy, ale aj väčšie. Oslovili sme jedného z najväčších producentov pstruha dúhového na Slovensku. Aj oni mali záujem o eurofondy. "Manuály, podľa ktorých žiadatelia majú postupovať, nie sú spracované dobre. Sú príliš administratívne a byrokraticky náročne, kladú na žiadateľa veľkú administratívnu záťaž, okrem toho boli veľké pochybenia v manažovaní," informuje riaditeľ spoločnosti, producent pstruha dúhového Ján Pika. 

Slovenskí rybári chcú, aby čerpanie eurofondov dosiahlo také čerpanie, ako je to v susedných krajinách. "Skoro až stopercentné, či už v Čechách, v Maďarsku, alebo v Poľsku strašne veľa subjektov čerpá," tvrdí Sládeček. 

Od hovorcu sme sa dozvedeli, že ministerstvu sa minulý rok podarilo reštartovať program rybné hospodárstvo, ktoré bolo po vládnom audite pozastavené. "Pevne veríme, že odblokovanie platieb a spustenie preplácania z Európskej komisie už predložených a skontrolovaných žiadostí o platbu, bude mať pozitívny dopad na opätovné získanie dôvery v sektore chovateľov rýb," uviedol hovorca ministerstva hospodárstva Andrej Wallner. "Zatiaľ sú tie výsledky dosť markantne slabé, dúfame, že sa to nejakým spôsobom zlepší," hovorí Sládeček.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy