Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Je známy termín pojednávania v prípade vraždy Jána Kuciaka
Zdielať na

Je známy termín pojednávania v prípade vraždy Jána Kuciaka

BRATISLAVA / Špecializovaný trestný súd začne opätovne riešiť prípad vraždy novinára Jána Kuciaka 28. februára. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní súdu. Bude o ňom rozhodovať senát v novom zložení. Jeden z pôvodných sudcov je totiž dlhodobo chorý a ďalší sa z konania vylúčil. Pojednávanie sa rozrastá o ďalšie skutky, aj obžalovaných.

Posledný februárový deň bude zároveň prvým dňom opätovného pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej no tentoraz v oveľa rozšírenejšej verzii.

Súd spojil 2 prípady

Zároveň by sa v rovnakom procese mali riešiť prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. "Zrejme tak učinili preto, lebo si myslia, že to tak bude jednoduchšie, zákonnejšie, legitímnejšie a v konečnom dôsledku aj rýchlejšie," uviedol predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala. 

Pribudli nové mená

Obžalobe čelia okrem Mariána Kočnera a Aleny Zsuzsovej, aj Tomáš Szabó, Dušan Kracina a bosniansky občan Darko Dragič. Podľa obžaloby si ich Zsuzsová mala najať na likvidáciu aktuálne už generálneho prokurátora Maroša Žilinku, tí ale popierajú skutok, aj to, že by sa vzájomne poznali. 

Pribudli nové dôkazy

Podľa prokurátora pribudli ďalšie dôkazy, a to napríklad aj zo šifrovaných správ v Threeme. "To dokazovanie môžeme viesť komplexnejšie, pretože uvedené dve trestné veci skutkovo veľmi súvisia. Tie dôkazy sa do veľkej miery prekrývajú," informuje prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus.

"Sme radi, že po dlhšej prestávke sa súdne konanie znovu rozbehne. Očakávam, že spojenie našej trestnej veci s prípravou vrážd prokurátorov napomôže rýchlejšiemu prejednaniu," hovorí advokát Kuciakovcov Peter Kubina. 

"Nejaká logika tam je, lenže pre nás to moc výhodné nie je práve preto, že prebehlo hodne pojednávaní, bolo vypočutých hodne svedkov a pre nás sa to celé predĺži," tvrdí otec zavraždeného Jozef Kuciak. "Možno to nášmu prípadu pomôže. Bude to zdĺhavé, budeme tam chodiť viackrát, ale musíme to vydržať," hovorí matka zavraždenej Zlatica Kušnírová. 

Obhajcovia sa nechceli zatiaľ vyjadrovať, prokurátor si netrúfa povedať, či bude rozsudok už v tomto roku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy