Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Napätie na Ukrajine: Svetoví lídri telefonujú, krajiny sťahujú diplomatov. Všetci sa obávajú stredy
Zdielať na

Napätie na Ukrajine: Svetoví lídri telefonujú, krajiny sťahujú diplomatov. Všetci sa obávajú stredy

KYJEV / Ukrajine hrozí odstrihnutie od leteckej dopravy. Potom, čo v sobotu,12. februára, holandské letecké spoločnosti KLM zrušili lety do Kyjeva, lietadlo spoločnosti SkyUp pristálo v moldavskom Kišineve, pretože nechcelo vletieť do ukrajinského vzdušného priestoru. Podobné opatrenia už zvažuje aj nemecká Lufthansa. Dôvodom týchto krokov je strach z ruskej invázie. Niektoré krajiny začali evakuovať pracovníkov z veľvyslanectiev a svojim občanom neodporúčajú na Ukrajinu cestovať.

"Panika nám nepomôže, je to náš najväčší nepriateľ," tieto slová adresoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij svojím obyvateľom potom, ako sa z Washingtonu ozvalo, že Rusko môže spustiť inváziu v najbližších dňoch. V súvislosti so situáciou na východe sa v sobotu, 12. februára, telefonicky zhovárali prezidenti USA, Ruska a Francúzska. Americký prezident Joe Biden varoval ruskú hlavu štátu Vladimira Putina, že ak Rusko napadne Ukrajinu, bude nasledovať rýchla a rozhodná odpoveď.

Poradca ruského prezidenta Ušakov po telefonáte uviedol, že americká hystéria týkajúca sa Ukrajiny dosiahla svoj vrchol. "Američania neustále stupňujú hystériu o údajnej ruskej invázii, dokonca už zverejnili aj dátum, zatiaľ, čo spoločne so svojimi spojencami zásobujú Ukrajinu zbraňami," uviedol Jurij Ušakov. 

V uplynulých hodinách dorazili na letisko v Kyjeve ďalšie dodávky amerických zbraní a munície. Okrem Spojených štátov poslali protilietadlové strely aj z Litvy. Na margo vyjadrenia o plánovanej ruskej invázii požiadal ukrajinský prezident Zelenskyj Spojené štáty americké o priame dôkazy. "Nie som v pozícii, aby som tieto informácie potvrdzoval. O spravodajských zdrojoch a informáciách musíme na verejnosti hovoriť opatrne," uviedol hovorca Pentagónu John Kirby.

Krátko po vyjadrení z Washingtonu začalo svoje ambasády evakuovať pol tucta krajín. Dokonca aj letecké spoločnosti rušia svoje lety. Ako prvá avizovala zrušené spoje holandská spoločnosti KLM, ktorú nasledovala spoločnosť SkyUp a takýto krok zvažuje aj Lufthansa. Dôvodom je vysoké riziko bojových operácií.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Podoljak uviedol, že je to nonsens, pretože nevidí dôvod na uzavretie ukrajinského vzdušného priestoru. Šéf ukrajinskej civilnej leteckej bezpečnosti avizoval, aby sa lietadlá vyhli potenciálne nebezpečnej zóne nad Čiernym morom, kde práve prebiehajú ruské vojenské manévre až do 19.februára. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy