Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko neodporúča cestovať na Ukrajinu. Sťahuje rodiny vyslaných zamestnancov z Kyjeva a Užhorodu
Zdielať na

Slovensko neodporúča cestovať na Ukrajinu. Sťahuje rodiny vyslaných zamestnancov z Kyjeva a Užhorodu

Archívne video

BRATISLAVA / Po zasadnutí krízového štábu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ktoré vyhodnotilo dostupné spravodajské informácie, rezort diplomacie rozhodol o stiahnutí rodinných príslušníkov vyslaných zamestnancov na Zastupiteľskom úrade SR v Kyjeve a Generálnom konzuláte SR v Užhorode. Informoval o tom vo svojom vyhlásení hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Juraj Tomaga. 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí neodporúča cestovať na Ukrajinu bez ohľadu na účel cesty. "Toto rozhodnutie je výsledkom rokovania, ktoré sa uskutočnilo v sobotu, 12. februára, medzi zastupiteľskými úradmi členských krajín EÚ v Kyjeve," uviedol  Tomaga. 

Rozhodnutie rezortu diplomacie sa opiera o najaktuálnejšie zdieľané spravodajské informácie. Hovoria o zhoršovaní bezpečnostného prostredia a eskalácii napätia.

​"Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí je pripravené ďalej upraviť cestovné odporúčania podľa aktuálneho vývoja. V tejto súvislosti odporúčame pravidelne sledovať webovú stránku rezortu a využiť možnosť registrácie na stránkach mzv.sk. ," informoval o tom vo svojom vyhlásení hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Juraj Tomaga. 

USA dali pokyn na evakuáciu časti diplomatov z Kyjeva


Americké ministerstvo zahraničných vecí dalo pokyn na odchod z Kyjeva diplomatom, ktorí nezastávajú kriticky dôležité funkcie, uviedli médiá s odvolaním sa na vyjadrenie veľvyslanectva USA v Kyjeve. Agentúra AP skôr uviedla, že sa očakáva evakuácia veľvyslanectva.

"Ministerstvo zahraničia USA, v sobotu, 12. februára, prikázalo zamestnancom, ktorí nezastávajú kriticky dôležité pozície, odísť z veľvyslanectva USA v Kyjeve kvôli ustavičným správam o stúpajúcom počte ruských vojakov pri hraniciach s Ukrajinou, svedčiacich o možnosti rozsiahlych vojenských akcií proti Ukrajine," citoval denník Ukrajinska pravda úradu. Na veľvyslanectve podľa denníka zdôraznili, že nehľadiac na nadchádzajúce zníženie stavu diplomatického personálu základný tím zostane na Ukrajine.

České Ministerstvo zahraničia vyzvalo Čechov na odchod z Ukrajiny a Bieloruska

České ministerstvo zahraničia varovalo občanov pred cestami na Ukrajinu a do Bieloruska a odporučilo Čechom, ktorí sa tam nachádzajú, odchod z týchto krajín. Varovanie podľa jeho vyhlásenia vydalo "v súvislosti so stupňovaním hrozby ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine“. Zároveň potvrdilo svoje skoršie varovanie pred cestami do prihraničných oblastí Ruska s Ukrajinou. Veľvyslanectvo Česka v Kyjeve bude naďalej fungovať, podľa rezortu však z neho odídu príbuzní vyslaných pracovníkov, informuje spravodajský portál TN.cz.

Na odchod z Ukrajiny vyzvali svojich občanov mnohé krajiny 

Odchod z Ukrajiny podľa informácií televízie CNN odporučili alebo naň vyzvali svojich občanov už mnohé krajiny ako Spojené štáty, Veľká Británia, Nemecko, Holandsko, Španielsko, Litva, Nový Zéland, Kuvajt, Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia, Jordánsko, Irak, Turecko či Izrael. Americké ministerstvo zahraničia v sobotu nariadilo odchod zamestnancov veľvyslanectva v Kyjeve, ktorí nie sú kriticky potrební pre jeho fungovanie.

Rusko tiež oznámilo, že stiahne časť svojich diplomatov z Ukrajiny, čo odôvodnilo obavami o bezpečnosť svojich pracovníkov pre provokácie zo strany Kyjeva a iných. Spojené štáty a Veľká Británia tiež sťahujú vojakov, ktorí boli na Ukrajine na výcvikovej misii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy