Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rusko začalo cvičenie v Čiernom mori. USA hovoria, že môže zaútočiť kedykoľvek
Zdielať na

Rusko začalo cvičenie v Čiernom mori. USA hovoria, že môže zaútočiť kedykoľvek

MOSKVA / Viac ako tri desiatky ruských plavidiel začali cvičenie v Čiernom mori, oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Do manévrov sa podľa neho zapojí aj letectvo a pobrežná obrana, ktorá má cvičiť obranu Ruskom anektovaného ukrajinského polostrova Krym. Nové rozsiahle námorné cvičenie, ktorého súčasťou budú aj ostré streľby, začalo Rusko v čase stúpajúceho napätia vo vzťahoch so Západom, ktorý sa obáva ruskej invázie na Ukrajinu.

"V rôznych etapách cvičenia urobia lode a jednotky pobrežných vojsk a námorného letectva aj raketové a delostrelecké streľby a bombardovanie cieľov na mori, pobrežia a vo vzduchu," uviedlo ministerstvo podľa agentúry Interfax. "Cieľom cvičenia je obrana pobrežia Krymu, základní Čiernomorských flotíl a hospodárskych objektov, námorných trás a oblastí ekonomickej činnosti pred možným vojenským ohrozením zo strany predpokladaného protivníka," dodali vojaci. 

Ruské lode vyplávali zo Sevastopolu a Novorossijska, cvičenie riadi veliteľ Čiernomorskej flotily, admirál Igor Osipov. 

Washington varuje, že ruská invázia na Ukrajinu môže nastať "kedykoľvek". Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo Krym a podporilo povstanie proruských separatistov na východe Ukrajiny, popiera, že by malo v úmysle susednú krajinu napadnúť. Ruská diplomacia odmietla americké varovania ako "hystériu" a "dezinformácie". Moskva od Západu požaduje bezpečnostné záruky, vrátane toho, že sa Ukrajina nestane členom NATO. 

Invázia v stredu? 

Ruská invázia na Ukrajinu by mohla začať v stredu 16. februára. Uviedol to vo svojej správe server Politico s odvolaním na tri oficálne zdroje z Washingtonu a Európy. Spolupracovníci amerického prezidenta Bidena verejne konkrétny dátum potvrdiť nechceli. Uviedli len, že v rozpore s predchádzajúcimi verejnými špekuláciami a očakávaniami by invázia mohla začať pred koncom olympisjkých hier v Pekingu 20. februára. Moskva popier, že by mala v pláne na Ukrajinu zaútočiť. 

Informácie o strede ako možnom dni začatia ruskej invázie na Ukrajine zverejnil s odvolaním na svoje zdroje aj nemecký časopis Der Spiegel. Podľa neho boli informácie, ktoré Američania spojencom z NATO poskytli v piatok, veľmi detailné a podložené mnohými zdrojmi. "Podľa znalcov je ale možné, že USA zámerne vypúšťajú informácie, aby ruské útočné plány torpédovali," uviedol Der Spiegel. 

Informaci o středě jako možném dni zahájení ruské invaze na Ukrajinu zveřejnil s odvoláním na své zdroje také německý časopis Der Spiegel. Podle něj byly informace, které Američané spojencům z NATO poskytly v pátek, velmi detailní a podložené mnoha zdroji. "Podle znalců je ovšem možné, že USA záměrně vypouštějí informace, aby ruské útočné plány torpédovaly," uvedl Der Spiegel.

Agentúra AFP pripomenula, že Rusko minulý mesiac ohlásilo sériu námorných cvičení v Atlantiku, arktických moriach, Stredozemnom mori a v Tichom oceáne. Zúčastniť sa ich má celkovo 140 plavidiel, viac než 60 lietadiel a vrtuľníkov a okolo 10 000 vojakov a námorníkov. Vojenské cvičenie Ruska rovnako prebieha aj v Bielorusku. 

"Naďalej vidíme veľmi znepokojivé známky zvyšovania napätia zo strany Ruska, najmä príchod nových jednotiek na hranice s Ukrajinou," povedal Blinken na tlačovej konferencii na Fidži. "Pokiaľ má Rusko skutočný záujem diplomacií a dialógom vyriešiť túto krízu, ktorú samo vytvorilo, sme k tomu pripravení," prehlásil podľa agentúry AFP. "Musí sa tak ale diať v súvislosti so zmiernením napätia. Zatiaľ som však z Moskvy videl len zvyšovanie napätia," dodal. 

"Toto je kľúčový okamih. Sme pripravení na čokoľvek, čo sa môže stať," povedal šéf americkej diplomacie a znova varoval, že USA a ich spojenci rýchlo uvalia sankcie na Rusko, pokiaľ vpadne na Ukrajinu. K invázii by podľa Blinkena mohlo prísť "kedykoľvek". "Nevieme, či sa prezident Putin rozhodol. Ale vieme, že je schopný rokovať veľmi rýchlo," dodal. 

S ruským prezidentom Vladimírom Putinom by mal na poludnie hovoriť francúzsky prezident Emmanuel Macron. Kremeľ avizoval taktiež telefonát Putina s americkým prezidentom Bidenom. Blinken by okrem Lavrova mal hovoriť aj s britskou ministerkou zahraničných vecí Liz Trussovou, ktorá tento týždeň navštívila Moskvu.

Blinken telefonoval s Lavrovom

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa v telefonáte s americkým ministrom zahraničných vecí Blinkenom posťažoval, že americká "propagandistická kampaň" o údajnej chystanej ruskej invázii vedie Kyjev k sabotáži mierových dohôd z Minska. 

Blinken v telefonickom rozhovore Lavrovovi povedal, že diplomatická cesta k zabráneniu konfliktu Ruska s Ukrajinou zostáva otvorená, ale je nutné, aby Moskva prispela k zníženiu napätia. Blinken rovnako varoval, že prípadná ruská invázia povedie k "rozhodnej, masívnej a jednotnej odpovedi" z oboch brehov Atlantiku, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu americkej diplomacie. 

"Minister (Lavrov) zdôraznil, že propagandistická kampaň o "ruskej agresii" proti Ukrajine, ktorú rozvinuli USA a ich spojenci, má za cieľ provokovať a povzbudzuje úrady v Kyjeve k sabotáži minských dohôd a k zhubným pokusom vyriešiť problémy Donbasu silou," uviedol ruské ministerstvo zahraničných vecí. 

Lavrov podľa agentúry TASS rovnako Blinkenovi oznámil, že odpovede USA a NATO na ruské návrhy bezpečnostných záruk ignorujú ustanovenia, ktoré Moskva pokladá za kľúčové. Ide o návrhované záväzky, že sa NATO nerozšíri, a že nerozmiestni útočné zbrane poblíž hraníc Ruska. Lavrov zdôraznil, že táto skutočnosť bude ústrednou v ruskom vyhodnocovaní americkej a aliančnej odpovede, o čom budú západní kolegovia vyrozuemení.

Ruský minister taktiež Blinkenovi pripomenul záväzky o nepriepustnosti krokov, ktoré by porušovali záväzky ohľadne nedeliteľnosti bezpečnosti v euroatlantickom priestore, dodala agentúra TASS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy