Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V kauze sprenevery v rybárskom zväze padlo prvé obvinenie
Zdielať na

V kauze sprenevery v rybárskom zväze padlo prvé obvinenie

BRATISLAVA/ZÁHORIE / Vyše 550 tisíc eur mal spreneveriť hospodár v Slovenskom rybárskom zväze Záhorie za povolenky na lov rýb a brigády. Od prevalenia kauzy ubehli tri roky. Trestná činnosť sa však podľa polície začala ešte v roku 2011.

"Viete čo, neviem, neviem o tom nič," uviedol v januári 2019 hospodár Slovenského rybárskeho zväzu (ďalej SRZ) Záhorie. "Môže byť, ale bohužiaľ, ja sa na tom nepodieľam, nezúčastňujem sa ani, neviem vám povedať nič bližšie," reagoval hospodár na informáciu TV JOJ o tom, že jeho meno je v kauze spomínané. 

Polícia mala nedávno na vec iný názor. Po takmer troch rokoch od rôznych výsluchov svedkov až po zber dôkazov, ho obvinila za obzvlášť závažný zločin sprenevery. Muž si vinu nepripúšťa. "Voči obvineniu bola podaná sťažnosť, o ktorej doposiaľ nebolo rozhodnuté. Z uvedeného dôvodu nie je uznesenie o vznesení obvinenia právoplatné," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Szeiff. 

V trestnom poriadku nie je stanovená žiadna lehota, do ktorej má o sťažnosti rozhodnúť prokurátor. "Samozrejme každý prokurátor alebo prokurátorka je povinná konať bezodkladne v takýchto veciach - po naštudovaní spisu a samotnej sťažnosti určite rozhodne v čo najkratšej dobe to bude možné," hovorí advokát Peter Erdös, ktorý Slovenský rybársky zväz zastupuje v tomto prípade. 

Za obzvlášť závažný zločin sprenevery hrozí páchateľovi väzenie až na 15 rokov. "Osoba, ktorá predávala oprávnenia na vykonávanie rybolovu v daných lokalitách, finančné prostriedky, ktoré prijala od konkrétnych fyzických osôb, neodovzdala danej organizácii, ktorá je poškodená v tomto trestnom konaní," dodáva Erdös.

"Je to už skoro tri roky, čo na účte zmizli obrovské peniaze a je to dosť zvláštne, že by jeden človek bol za to zodpovedný sám. Vytvárajú sa tu otázniky, kto mohol s ním spolupracovať, prečo sa na to nedošlo skorej alebo zo Žiliny nebola spätná väzba," uviedol pre televíziu JOJ rybár, člen SRZ Záhorie. 

Slovenský rybársky zväz na Záhorí od začiatku prevalenia tejto kauzy reaguje na záležitosť sprenevery najmä interne a odmieta verejnosti podať bližšie informácie. Medzi poškodených aktuálne patrí v rámci spisu aj samotný predseda. "Podľa mňa to nie je vec, ktorá sa týka verejnosti, proste keď nejakej firme súkromnej účtovník spreneverí peniaze, to sa netýka televízie a rádovej širokej verejnosti, je to vec tej firmy, nie," reagoval predseda SRZ Záhorie v auguste 2019.

"Vzhľadom k tomu, že OZ SRZ majú samostatnú majetkovú zodpovednosť, nemajú v interných predpisoch stanovenú povinnosť napr. informovať o svojich hospodárskych výsledkoch alebo stave financií SRZ. Disciplinárna komisia pri Rade SRZ aj Kontrolná komisia SRZ v prípade riešenia podnetov, ktoré prešetrujú zároveň orgány činné v trestnom konaní, čakajú na výsledky vyšetrovania, ktoré slúžia zároveň ako podklad pre ich rozhodnutie," uviedla vo svojom stanovisku disciplinárna komisia SRZ v Žiline. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy