Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pandémia prinútila ľudí venovať sa financiám. Slováci pri dlhodobom sporení viac riskujú
Zdielať na

Pandémia prinútila ľudí venovať sa financiám. Slováci pri dlhodobom sporení viac riskujú

SLOVENSKO / Od nového roka nám do druhého piliera odchádza opäť o čosi viac peňazí. Ide síce len o štvrť percenta, no aj to môže značne zvýšiť naše úspory na dôchodok. Dôležité však je nielen odkladať, ale aj správne investovať. Mnohí sporitelia však často ani netušia, kam odchádzajú peniaze z ich výplaty.

Po dlhšom čase sa počet sporiteľov v konzervatívnych fondoch výraznejšie znížil a naopak, stúpla hodnota majetku v tých rizikových. “Minulý rok bol dobrou skúsenosťou pre mnohých sporiteľov, pretože 30 tisíc ľudí zmenilo garantovaný fond na negarantovaný," informuje z Ekonomickej univerzity v BA Pavel Škriniar. 

Oslavovať však zatiaľ nie je čo, keďže od roku 2013 toto číslo klesá veľmi pomaly a ľudia tak prichádzajú o výnosy, ktoré by im mohli poskytnúť akciové alebo indexové fondy. “Tie zarábajú 3 až 5 krát viac vo výnosoch, ako garantované dlhopisové fondy, " informuje finančný expert OVB Allfinanz Marián Búlik. 

Práve prudký rast akcií v druhej polovici minulého roka zrejme mnohých Slovákov presvedčil, aby pri dlhodobom sporení viac riskovali. “Záujem o sporenie v iných ako garantovaných fondoch je spôsobené skôr minulou výkonnosťou," hovorí člen predstavenstva DSS Poštovej banky Matej Varga. “Zmeniť garantovaný fond za akciový alebo indexový, by mali predovšetkým mladí ľudia, ktorí majú do dôchodku viac ako 15, 20, či 30 rokov," hovorí Búlik. 

Či sa z rýchlejšieho preskupovania investícií stane trend, nie je isté. Pandémia a lockdowny však aspoň prinútili mnohých Slovákov venovať sa aj vlastným financiám. “Uvidíme až v ďalších rokoch, či to presvedčí aj ostatných, teda tie dve tretiny ľudí, ktorí sú stále v tých garantovaných fondoch," hovorí Škriniar. “Nemajú potenciál v najbližších rokoch poraziť ani infláciu," tvrdí Búlik. 

Sporiteľov v druhom pilieri môže tešiť aj fakt, že tento rok sa zvýšila výška odvodu doň na päť a štvrť percenta. Prinesie to jednak zvýšenie nášho majetku. “A zároveň vyššie investície do vybraného podielového fondu pravidelne každý mesiac," doplnil Varga. 

Viac, ako výška odvodu je však pre našu budúcnosť dôležitá správna investičná stratégia. Práve od nej závisí, či sa nám naše vysnívané dôchodky až príliš nevzdialia. “Ľudia chcú garancie, ale neuvedomujú si, že tá garancia nie je potrebná zo dňa na deň, ale práve po 20-30 rokoch," hovorí Škriniar. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy