Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obchodovanie s ľuďmi sa týka aj detí. Najmladšie malo iba päť mesiacov
Zdielať na

Obchodovanie s ľuďmi sa týka aj detí. Najmladšie malo iba päť mesiacov

SLOVENSKO / Obchodovanie s ľuďmi patrí medzi najvýnosnejšie nelegálne aktivity. Minulý rok sa jeho obeťami stalo až 60 Slovákov. Alarmujúci je aj počet detských obetí.

Nútená prostitúcia, sexuálne zneužívanie, žobranie či nútený sobáš a práca. Toto sú najčastejšie formy obchodovania s ľuďmi. V minulom roku sa jeho obeťami stalo šesťdesiat Slovákov a dvaja cudzinci. Bolo medzi nimi 27 mužov a 35 žien.

Jednou z obetí bola aj 23-ročná žena, ktorú dvaja Košičania nútili k prostitúcii. Využili jej zlú životnú situáciu, pretože sa nedokázala postarať o svoje bábätko. "Košičanka mala mladej žene dohadzovať náhodných klientov a mesačne takýmto spôsobom zarobiť okolo 1000 eur. Všetky peniaze samozrejme odovzdávala, predpokladaná suma sa zatiaľ vyšplhala na 20 000 eur," informuje hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová. 

Stúpa počet detských obetí

Zatiaľ čo v roku 2019 ich bolo desať, uplynulý rok bolo nepredstaviteľne ubližované šestnástim deťom. Najmladší bol len päť mesačný chlapček, ktorý bol vykorisťovaný na nútené žobranie. V deviatich prípadoch išlo o sexuálne zneužívané deti, pričom najmladšie malo len jedenásť rokov. "Za minulý rok to bolo až 28 percent, čo výrazne narástlo oproti ostatným rokom. Najčastejšie sa tieto obete stávajú obeťami obchodovania s ľuďmi vo forme sexuálneho vykorisťovania alebo prostitúcie, šialené veci, to sa týka detí," informuje riaditeľ odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR Jozef Halcin. 

Častou formou obchodovania s ľuďmi je nútený sobáš

V minulom roku sa jeho obeťami stalo päť osôb. V dvoch prípadoch boli zneužívané kombinovane. "V prvom prípade bolo dievča vykorisťované za účelom nútenej prostitúcie v kombinácii s vykorisťovaním za účelom núteného sobáša. V druhom prípade šlo taktiež o dievča, ktoré bolo vykorisťované núteným žobraním v kombinácii s nútenou prostitúciou," informuje hovorca ministerstva vnútra SR Petar Lazarov. "Takými najsilnejšími partnermi, hlavne pri tých deťoch sú učitelia na základných a stredných školách, ktorí nám najviac pomohli pri identifikácii tých obetí, ktoré sa týkajú nútených sobášov," hovorí Halcin. 

Medzi rokmi 2017 a 2020 bolo takýchto prípadov štrnásť, čo na malú krajinu akou je Slovensko vôbec nie je málo. Polícia či sociálna kuratela robia všetko preto, aby obetiam pomohli a zadržali páchateľov. Problém však častokrát nastáva na súde. Množstvo prípadov končí podmienečnými trestami, kedy sa páchatelia takýchto trestných činov vrátia pokojne domov. "Dokonca ešte aj pri nútených sobášoch, kde v mnohých prípadoch sú páchateľmi priamo rodičia, a podmienečný trestný čin znamená vrátiť sa naspäť domov a čakať, kým nespácha iný trestný čin, až potom sa dostanem do výkonu trestu," hovorí Halcin. 

Preto je veľmi dôležité venovať pozornosť svojmu okoliu a blízkym. Ak existuje najmenšie podozrenie, že sa niekto stal obeťou obchodovania s ľuďmi či sexuálneho zneužívania, je nevyhnutné zavolať na bezplatnú Národnú linku pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi alebo kontaktovať políciu na čísle 158. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy