Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Súd rozhodol o kolúznej väzbe pre sudkyňu Kyseľovú. Počas piatich hodín výpovede vinu popierala
Zdielať na

Súd rozhodol o kolúznej väzbe pre sudkyňu Kyseľovú. Počas piatich hodín výpovede vinu popierala

PEZINOK / Sudkyňa Krajského súdu v Žiline sa postavila pred svoju kolegyňu na Špecializovanom trestnom súde. Súd rozhodol o vzatí do kolúznej väzby. Žilinská sudkyňa je obvinená okrem iného aj z korupcie.

Špecializovaný trestný súd rozhodol o vzatí do kolúznej väzby v prípade obvinenia žilinskej sudkyne Evy Kyseľovej. Počas svojej výpovede, ktorá trvala päť hodín, vinu popierala. "Sudkyňa pre prípravné konanie rozhodla o vzatí do väzby obvinenej JUDr. E.K., ktorá je obvinená prijímania úplatku a zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Dôvodom väzby je obava z ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba. Sudkyňa neakceptovala návrh prokurátora na preventívnu väzbu," informuje hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. 

"My sa s týmto jej rozhodnutím nestotožňujeme a hneď sme podali voči jej rozhodnutiu sťažnosť," hovorí advokát obvinenej Ľubomír Hagara. 

Obvinenú žilinskú sudkyňu Evu Kyseľovú priviezla eskorta na špecializovaný trestný súd v Pezinku 24. januára skoro ráno. Vyšetrovateľ pre obvinenú žiadal väzbu z dôvodu, aby neovplyvňovala svedkov, a aby nepokračovala v trestnej činnosti. "V tomto štádiu ďakujem za záujem, ale nebudem sa vyjadrovať k veci," hovorí advokát obvinenej .Evu Kyseľovú zadržala polícia v stredu 20. januára pri akcii s názvom Plevel 2. Spolu s ňou zadržali aj bývalú žilinskú sudkyňu Máriu Urbanovú. "Národná kriminálna agentúra zadržala dve osoby, obvinené z korupcie. Konkrétne na pracovisku Krajského súdu v Žiline sudkyňu Evu K. a v mieste bydliska emeritnú sudkyňu Krajského súdu v Žiline Máriu U," informuje hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Mária Urbanová začala s vyšetrovateľmi spolupracovať a tak jej väzobne stíhanie nenavrhli. Evu Kyseľovú zadržala NAKA už v prvom kole akcie Plevel v septembri minulého roku, no po výsluchu ju prepustili. Jej terajšie zadržanie údajne súvisí s jej bývalým kolegom sudcom Polkom, ktorého taktiež zadržali v septembri a teraz mal začať rozprávať o pomeroch na žilinskom súde. "Obvinené mali od februára 2015 do augusta 2019 za peňažné úplatky rozhodovať trestné veci na Krajskom súde v Žiline v prospech trestne stíhaných osôb," informuje Slivka. 

Eva Kyseľová po prvom zadržaní skončila ako šéfka Krajského súdu v Žiline. Naďalej však pracovala ako predsedníčka senátu. K rozhodovaniu o jej vzatí do väzby vypovedala takmer 5 hodín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy