Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Päť vrážd a ukradnutých 40 miliónov. Hrobár mafie sa postaví pred súd
Zdielať na

Päť vrážd a ukradnutých 40 miliónov. Hrobár mafie sa postaví pred súd

PEZINOK / Lehela Horvátha obžalovali z niekoľkých vrážd, krádeže či z členstva v zločineckej skupine. Medzi zavraždenými figuruje okrem bielych koní aj sám boss Ľudovít Sátor, ako aj popredný člen skupiny Andrej Reisz.

Telá nebohých dopadli mimoriadne kruto

Niektorí skončili pomletí v mlynčeku na mäso a ďalší zastrelení a zakopaní na rozsiahlom pozemku. Súdne pojednávanie sa v tejto mimoriadne brutálnej kauze začne koncom februára.

Ľudovít Sátor, Andrej Reisz, Čaba Karika, Gellart Lelkeš či Ján Dubány, toto sú piati zavraždení, ktorých podľa obvinení má mať na svedomí člen mafiánskej skupiny Sátorovcov Lehel Horváth, prezývaný aj ako hrobár. Na jeho pozemku v Čótfe policajti v priebehu niekoľkých rokov vykopali množstvo ľudských pozostatkov, či už išlo o biele kone alebo nepohodlných svedkov.

Zavraždili ste Lajoša Sátora? "Áno," odpovedal Horváth

V roku 2010 sa takto na súde vyjadril sám Lehel Horváth, ktorý mal Lajoša Sátora zastreliť. Sátor mal prísť o život potom, ako sa Kristián Kádar, František Zákal a Lehel Horváth dohodli, že svojho bossa odstránia. Sátor bol dohodnutý s Lehelom Horváthom, že príde k nemu na pozemok slepačej farmy v Čótfe, kde naplnia propánbutánové fľaše. Sátora tam mal pôvodne zastreliť Kádar, ten ale z garáže, kde sa schovával, nevyšiel. Sátor začal niečo tušiť a nakoniec ho Horváth zastrelil. Telo Sátora potom zakopali pomocou bagra. Neskôr ho mali vykopať a niekoľkokrát premiestniť. Telo bývalého šéfa skupiny sa dodnes nenašlo.

Telo Andreja Reisza pomleli v mlynčeku na mäso

Lehel Horváth má mať prsty aj vo vražde mafiánskeho účtovníka Andreja Reisza, zvaného Andorka v roku 2006, na ktorej sa dohodol spolu so Sátorom a Kádarom. Reisz si prišiel k Lehelovi Horváthovi na jeho bývalú slepačiu farmu v Čótfe zazimovať loď. Po krátkom rozhovore medzi nimi vytiahol Sátor zbraň a Andora Reisza strelil zozadu do hlavy. Pôvodným strelcom mal byť Kristián Kádar, ale ten nevyšiel z úkrytu. Telo mŕtveho Reisza potom Lehel spoločne s Kádarom rozštvrtili a pomleli v mlynčeku na mäso, pozostatky vysypali do malého Dunaja. Telo vraj pomleli preto, že Kristián Kádar Andreja Reisza neznášal.

Vražda Čaba Kariku a bielych koní Gellerta Lelkesa a Jána Dubányho

Čaba Karika zomrel potom, ako sa stal pre skupinu Sátorovcov a hlavne pre Lehela Horvátha nepohodlným svedkom. V roku 2003 totiž nebohý Karika mal po dohode s Lehelom Horváthom a Andrejom Reiszom vykradnúť bezpečnostnú schránku v jednej z bánk v Dunajskej Strede. Karika zo sejfu manželskému páru vtedy ukradol až 45,5 milióna slovenských korún. Peniaze sa rozdelili medzi Sátorovcov. Lehel Horváth sa údajne obával, že ho Karika prezradí policajtom. Členovia skupiny ho tak museli odstrániť. Karika skončil zaškrtený a zakopaný v nelegálnom hrobe.

Podobný osud mali aj biele kone Gellart Lelkeš a Ján Dubány. Dvojica mala prísť o život, aby nevypovedala proti mafiánskej skupine a ich podvodoch na DPH či nelegálnej výrobe cigariet. "Je tam päť vrážd celkovo, je tam členstvo v zločineckej skupine a krádež. To je všetko, čo vám k tomu môžem povedať, pretože to nie je tajné, no ale ako sa k tomu postaví môj klient a akým spôsobom bude vedená obhajoba, k tomu sa vyjadrovať nebudem," hovorí obhajca obžalovaného Horvátha Juraj Gavalec. "Obžaloba v trestnej veci vedenej proti LH a spol. napadla do pezinského senátu 1T," informuje hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. 

Špecializovaný trestný súd v Pezinku vytýčil dva termíny pojednávania, a to na 22. a 23. februára, ak to situácia súvisiaca s koronavírusom umožní. Rozhodovať v tejto kauze bude senát Pamely Záleskej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy