Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Škodlivé PCB látky v Strážskom: Situácia sa podľa majiteľa areálu nezmenila
Zdielať na

Škodlivé PCB látky v Strážskom: Situácia sa podľa majiteľa areálu nezmenila

STRÁŽSKE, OKRES MICHALOVCE / Presne pred rokom bola na bývalých pozemkoch chemického závodu v Strážskom vyhlásená mimoriadna situácia. Dôvodom boli toxické a karcino-génne PCB látky, ktoré sa našli v dvoch budovách a rovnako aj na čiernej skládke v lese. Likvidácia viac ako 600-ton tohto odpadu je pritom podľa programového vyhlásenia vraj absolútnou prioritou tejto vlády.

"Situácia je taká istá ako pred rokom, čiže nezmenilo sa nič," hovorí majiteľ areálu Jozef Adamík. Štátni krízoví manažéri totiž ani za 12 mesiacov nedokázali zistiť presné zloženie škodlivých látok. V celom procese je chaos, vraj ešte potrebujú viac času. "Záchranné práce a ich postup, budú závisieť od ďalších kvalitatívnych a kvantitatívnych analýz odpadov," informuje z tlačového odboru Ministerstva vnútra Michaela Paulenová. "Väčšinou sa opakovali. Vždy došli nejakí úradníci, prišli popozerali, robili sa nejaké odbery," hovorí Adamík. 

Slovenská vláda však nedávno schválila unikátne riešenie mimoriadnej situácie. Namiesto urgentnej likvidácie tejto mega skládky, ju jednoducho vyškrtla zo zoznamu plánovaných záchranných prác. "Nakoľko ide o geologicky, technologicky a časovo náročné práce, ktoré nemajú charakter záchranných prác," informuje Paulenová. "Nechcú robiť nič! Bolo povedané, že dajú niekde filtračnú jednotku," hovorí Adamík. 

V rámci mimoriadnej situácie, sa tak majú odstrániť a zlikvidovať iba sudy, ktoré sú uskladnené v dvoch objektoch. Termín realizácie však nikto nepozná. "Časový horizont realizácie jednotlivých krokov sa bude odvíjať od uvoľnenia finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu, dostupnosti požadovanej techniky a prostriedkov na trhu a procesu obstarania," hovorí Paulenová.

"Po zhromaždení PCB látok do medzidepónia, bude nasledovať analýza ich zloženia, na základe ktorej sa určí najhospodárnejší a najenviromentálnejší spôsob ich konečnej likvidácie," informuje štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Michal Kiča. 

PCB látky spôsobujú rôzne choroby. Podľa odborníkov nimi trpí viac ako 100 000 obyvateľov Zemplína. Zver z tejto lokality ľudia konzumovať nemôžu a musí byť kvôli extrémnemu zamoreniu zlikvidovaná. "Už to bolo zhruba 140 000 suma PCB, pričom norma je 40," hovorí Adamík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy