Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zamestnancom dlhuje tisíce eur. Pracovníci chcú podať na majiteľa žalobu
Zdielať na

Zamestnancom dlhuje tisíce eur. Pracovníci chcú podať na majiteľa žalobu

PLAVECKÝ ŠTVRTOK, OKRES MALACKY / V dôsledku koronakrízy sa zatvára čoraz viac podnikov. Do tejto kategórie patrí aj reštauračno-ubytovacie zariadenie v Plaveckom Štvrtku. Jeho majiteľ má dlhovať svojim zamestnancom tisícky eur na výplatách a vraj už mesiac s nimi vôbec nekomunikuje. Úspory sa im míňajú a o chvíľu nebudú mať peniaze ani na nájom.

Časník, kuchár, recepčný, údržbár i pomocná sila v kuchyni. Takmer 20 zamestnancov hovorí, že nevidelo na svojej výplatnej páske od jesene ani euro. "Od septembra sme sa pýtali, máme si hľadať robotu? Stále nám tvrdil, že nie. Máme vydržať, tak sme čakali, podporovali sme ho. Mali sme tu repatriantov. To boli také ťažké časy, že nikto nezostal doma a toto máme za to odplatu, vďaku," hovorí recepčná Jana Kabátová. 

Zamestnávateľ mal podľa zamestnancov určiť k 30. novembru minulého roka výpoveď formou dohody. Prevádzka je oficiálne zatvorená od 1. decembra. "Nesúhlasili sme, vo výpovedi nie je žiadny záväzok, neboli by sme vyrovnaní. Nechceli sme to podpísať z toho dôvodu, že teda sme sa báli, že prídeme o tie peniaze, pretože mu neveríme," vysvetľuje Kabátová. 

A tak chcú pracovníci podať hromadnú žalobu. "On sa stále len vyhovára na niečo. Áno riešim to, ten mi sľúbil, ale my musíme platiť účty, máme plyn, elektriku. Nemáme žiadny príjem. Nech si to láskavo uvedomí, že bývame v prenájme, platíme 550 euro a kde sú ostatné peniaze," hovorí Kabátová. "Trestné oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu nevyplatenia mzdy a odstupného je v súčasnosti v štádiu preverovania. Vyšetrovateľ OR PZ v Malackách zabezpečuje všetku potrebné doklady nevyhnutné na meritórne rozhodnutie vo veci," informuje hovorkyňa KR PZ Bratislava Lucia Mihalíková. 

"Jedno vieme určite, že v decembri predal pozemok tuná na Kamennom mlyne, tie peniaze má k dispozícii a výplaty nám nechce dať. Prestal s nami komunikovať, schováva sa, absolútne nereaguje na nikoho," hovorí Kabátová. "Na sociálke sme sa dozvedeli, že neplatí sociálne poistenie. Ja mám 9 rokov do dôchodku, mám druhý pilier, čo teraz? Aký dôchodok dostanem, keď neodvádza peniaze?" dodala Kabátová. 

Zamestnanci tvrdia, že im dlží za nevyplatenú mzdu od septembra do novembra takmer 19 000 €. Dlh voči nim má však narastať ďalej, do sumy nie je podľa zamestnancov započítané ani odstupné, čo robí dokopy približne 25 000 €. "My nič iné nechceme, len výplaty a seriózne jednanie," hovorí Kabátová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy