Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zamestnanci kritickej infraštruktúry nebudú prednostne očkovaní. Môžeme zostať bez elektriny, plynu, tepla či vody
Zdielať na

Zamestnanci kritickej infraštruktúry nebudú prednostne očkovaní. Môžeme zostať bez elektriny, plynu, tepla či vody

BRATISLAVA / Tento týždeň minister zdravotníctva oznámil, že kritickú infraštruktúru prednostne očkovať nebudú. Z ministerstva hospodárstva sa však ozýva názor, že to môže spôsobiť obrovský problém. Hrozí vraj, že môžeme zostať bez elektriny, plynu, tepla či vody. Postihlo by to nielen domácnosti a firmy, ale aj nemocnice. Pozrite sa, v akom režime aktuálne ľudia v týchto kľúčových pozíciách fungujú. Každá ich služba sa začína PCR testom

Nie poslanci, ale toto je skutočná kritická infraštruktúra, odkazujú energetické podniky. Záložný dispečing Stredoslovenskej distribučnej má pod palcom elektrickú sústavu stredného Slovenska. Títo ľudia po šichte neodchádzajú domov. V práci spia, jedia aj si upratujú celé 2 týždne. Ak majú smolu, a tí čo prídu sú pozitívni, ostanú v práci aj ďalej. Kvôli pandémii sa takto musia izolovať.

"Každý má svoju skrinku, kde má osobné veci, postele. V takomto stiesnenom prostredí pracujeme 14 dní, kým nás kolegovia neprídu vystriedať," opísal dispečer podniku Roman Čarnecký.

"Málokto si to uvedomuje, že títo ľudia vôbec existujú. Keby vypadli zo služby, tak by to malo naozaj katastrofálne následky,"  poznamenal hovorca stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš.

"Nemôžem ísť nikde, ani len na nákup," skonštatoval pracovník.

"Tu sa dá len ísť spať alebo ísť do roboty. Nechcem povedať, že je to tu basa ale podobá sa to tu," dodal dispečer Gejdoš.

"To nebolo ani v tej národnej stratégii očkovania. Bolo napísané, že len tí, ktorí sa dostávajú do kontaktu s rizikovou časťou obyvateľstva," myslí si minister zdravotníctva Marek Krajčí.

"Pre mňa ako lekára je najpodstatnejšie zaočkovať hlavne tých najrizikovejších, to nám vyprázdni nemocnice a zachráni životy," konštatuje lekár Peter Visolajský.

"Pokiaľ tieto nemocnice nebudú mať dodávky týchto energií tak tiež môžu zavrieť," povedal Karol Galek, štátny tajomník ministerstva hospodárstva.

Šéf slovenských elektrárni vysvetluje, že ide o veľmi špecifické pozície, ktorých je na Slovensku obmedzený počet. "V prípade, že nám poklesne počet predpísaných dispečerov, takáto elektráreň musí byť zastavená," zhodnotil generálny riaditeľ slovenských elektrární Branislav Strýček.

"Pre predstavu v jadrovej elektrárni pracuje cez tisíc zamestnancov, z čoho 350 je absolútne nezameniteľných, pretože niektorí z nich musia byť vyštudovaní jadroví fyzici a ich škola netrvá dva roky. Pri nákaze zhurba 100 zamestnancov týždenne nebudeme môcť ako fungovať," povedal poradca predstavenstva SPP Gabriel Beer.


Kvôli vysokej pozitivite už testujú zamestnancov 2x týždenne. Na odpoveď na ich žiadosť o vakcíny pre najdôležitejších zamestnancov čakajú 2 týždne. "Hovoríme, že ide o zachovanie vitálnych funkcii krajiny," informoval Beer.

"Na jednej strane priznávame, že naozaj týchto zamestnancov potrebujeme, keď deti vezmeme do školských zariadení, ale keď ide o očkovanie a o to aby sa o nás starali o energiu a starali sa o energetickú bezpečnosť štátu, tak to zrazu neplatí," uviedol generálny riaditeľ slovenských elektrární Branislav Strýček.

Ministerstvo zadefinovalo, že takýchto kľúčových ľudí je na celom Slovensku 6000. Minister zopakoval, že zatiaľ prednostne očkovaní nebudú. "Momentálne sme nevyhodnotili, ako nevyhnutné nerizikových ľudí," uzavrel Krajčí.

Najčítanejšie správy