Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Rusku zatkli vyše tritisíc demonštrantov požadujúcich prepustenie Navaľného
Zdielať na

V Rusku zatkli vyše tritisíc demonštrantov požadujúcich prepustenie Navaľného

MOSKVA / Ruská polícia zatýka demonštrantov požadujúcich prepustenie lídra tamojšej opozície Alexeja Navaľného. Vo Vladivostoku, Chabarovsku a ďalších mestách zadržali najmenej tritisíc ľudí. Medzi zadržanými v Moskve bola aj manželka Navaľného Julija a právnička a spolupracovníčka Navaľného z jeho Fondu boja s korupciou Ljubov Sobolová, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného svedka.

K demonštráciám vyzval Rusov sám Navalnyj

Tisíce ľudí vyšli do ulíc Vladivostoku, Chabarovsku, Novosibirsku a Čity na východe krajiny. Demonštranti skandovali: "Slobodu Navalnému!""Slobodu politickým väzňom!" či "Putin je klamár!" V ruskej metropole sa podľa reportérov agentúry Reuters zúčastnilo na protestoch okolo 40 tisíc demonštrantov.

​​Aktivisti podľa AFP zverejnili videonahrávky z Vladivostoku, na ktorých je vidieť, ako policajti pri dnešných zásahoch prenasledujú a bijú demonštrantov obuškami.

Problémy s mobilnými sieťami a internetom

Podľa serveru DownDetector boli tiež v Rusku zaznamenané výpadky mobilných služieb a internetu. Ich rušenie niekedy využívajú ruské úrady k tomu, aby skomplikovali odporcom komunikáciu. Na mnohých miestach museli demonštranti čeliť mrazivým teplotám, ktoré napríklad v Jakutsku klesali až k mínus 50 stupňom Celzia.

fotosita

​Moskovská polícia varovala, že akékoľvek nepovolené zhromaždenie "bezodkladne potlačí," a okolo Puškinovho námestia postavila zátarasy. Starostka Moskvy Sergej Sobjanin odsúdila plánovanie "neprijateľných" demonštrácií v čase, keď krajina zápasí s epidémiou koronavírusu. Manželka Navalného Julija však na Instagrame oznámila, že sa chce zúčastniť demonštrácie v Moskve na podporu manžela, ktorý "sa nikdy nevzdá".

fotosita

​Zadržané boli aj dve Navaľného kolegyne 

Policajti už predpoludním zatýkali schádzajúcich sa demonštrantov v Moskve. Podľa svedkov citovaných agentúrou Reuters ich zadržali najmenej stovku, vrátane Navalného kolegyne Sobolovej. Tá bola s ďalšími spolupracovníkmi opozičného vodcu zatknutá už v piatok, následne ale bola táto žena, ktorá má malé dieťa, prepustená. Zadržaná a odsúdená na deväť dní bola aj Navalného hovorkyňa Kira Jarmišová. 

Najväčšieho kritika Kremľa uväznili do 15. februára

Zatkli ho po tom, ako sa minulú nedeľu vrátil domov z Nemecka, kde sa zotavoval po augustovej otrave nervovoparalytickou látkou typu novičok. Podľa úradov Navaľnyj pobytom v Nemecku porušil podmienky podmienečného odsúdenia. Ruská federálna väzenská služba krátko predtým požiadala moskovský súd o umiestnenie Navaľného do výkonu trestu na 3,5 roka pre porušenie týchto pravidiel. Začiatkom februára sa má konať ďalšie pojednávanie, aby sa rozhodlo, či sa jeho podmienečné odsúdenie zmení na nepodmienečné.

twitter

​Navaľnyj skolaboval 20. augusta počas letu zo sibírskeho Tomska do Moskvy

Po núdzovom pristátí lietadla ho umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti v meste Omsk, odkiaľ ho o dva dni previezli do Berlína. Odborníci z Nemecka, Francúzska, Švédska a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) otravu pripísali nervovoparalytickej látke typu novičok sovietskenj výroby.

SITA

​Kremeľ vytrvalo odmieta účasť na otrávení Navaľného, keďže ruské laboratóriá údajne nenašli žiadne známky otravy. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dokonca nedávno vyslovil obvinenie, že Navaľného mohli otráviť až v Nemecku alebo počas letu z Ruska do Berlína.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy