Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Iný kraj, iný mrav. Na pomoc podnikateľom ide žalostne málo, príklad máme pritom v okolitých krajinách
Zdielať na

Iný kraj, iný mrav. Na pomoc podnikateľom ide žalostne málo, príklad máme pritom v okolitých krajinách

BRATISLAVA / Kým napríklad také Rakúsko vyplatilo na pomoc pre podnikateľov od začiatku koronakrízy už viac ako 7 miliárd EUR, Slovensko za ten istý čas priamo poslalo na účty podnikov iba päť miliónov. Aj keď Slovensko pripravuje ďalšiu pomoc, podľa podnikateľov je stále príliš pomalá. Situácii nepomáhajú ani stále rozdielne názory na ekonomickú pomoc vo vnútri koalície.

Podľa odborníkov nebudeme mať vyhraté ani vtedy, ak na jednej strane porazíme koronavírus a na strane druhej si zároveň necháme kľaknúť ekonomiku. “Od začiatku, ako vypukla kríza, hovoríme, že kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Žiaľ, musíme konštatovať, že Slovenská republika priamo poslala na účty podnikov 5 miliónov EUR, ale ak zoberieme porovnanie susedného Rakúska, tak v ten istý deň poslalo na účty svojich firiem sedem miliárd EUR,” uviedol výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. 

Rakúsko je pritom dvakrát väčšia ekonomika ako Slovensko. Cez sociálne úrady presne vie, koľko má firma zamestnancov aj s výškou mzdy. Tiež v Nemecku k tomu pristúpili opačne ako na Slovensku. Nemusia sa hlásiť firmy, ktoré majú problémy, ale štát im automaticky posiela peniaze. “Vláda má zoznam podnikateľov, vie, ktorí sú malí, strední, veľkí. Vedia, koľko majú zamestnancov, lebo majú sociálnu poisťovňu a podľa počtu zamestnancov a podľa IČO im jednoducho poslala peniaze na účet a tým podnikateľom to každý mesiac len cinklo,” priblížil Tibor Gregor. 

Slovensko sa najnovšie snaží pomôcť podnikateľom cez bankové produkty. Podnikatelia budú mať takmer nulový úrok a za pôžičky bude ručiť štát cez nevyčerpané eurofondy. “Každý, kto má záujem o tieto úvery, musí sa informovať vo svojej banke a tá by mu mala poskytnúť relevantné informácie a podmienky poskytnutia tohto preklenovacieho zvýhodneného úveru,” vysvetlil Ján Rudolf, odborník SaS na eurofondy a poradca Richarda Sulíka. 

Včasnú a rýchlu pomoc však podľa podnikateľov brzdí aj pravidelný konflikt medzi premiérom a ministrom hospodárstva. “V ekonomike, keď teraz budeme mať že tisíce krachov predajní alebo tisíce žalôb, čo tie predajne budú dávať na štát za ušlý zisk, keď takéto niečo budeme mať, tiež sme nevyhrali,” reagoval minister hospodárstva Richard Richard Sulík. 

Guvernér NBS Kažimír: Je to horšie, ako sme čakali. Predstavil scenáre vývoja ekonomiky. Viac už vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy