Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čítať alebo nečítať výpis z dôchodkového sporenia? Zorientovať sa v ňom majú problém aj tí skúsenejší
Zdielať na

Čítať alebo nečítať výpis z dôchodkového sporenia? Zorientovať sa v ňom majú problém aj tí skúsenejší

SLOVENSKO / Po finančných suchotách bol minulý rok pre sporiteľov v druhom pilieri ako zlatá baňa. Dôchodkové správcovské spoločnosti mali povinnosť zaslať sporiteľom výpisy z účtov do konca januára. Na rozdiel od tých vlaňajších, keď fondy zaznamenali pokles, je to oveľa lepšie čítanie. Naďalej však platí, že väčšina Slovákov sa v sporení na dôchodok veľmi nevyzná.

Takýto výpis dostala od začiatku januára už väčšina sporiteľov v druhom pilieri. Zorientovať sa v ňom však majú neraz problém aj tí skúsenejší. Veľa čísiel a údajov totiž môže pôsobiť zmätočne. "Ja si väčšinou pozriem, či som v pluse alebo mínuse, porovnám to s minulým rokom a už to viac neriešim," poznamenal sporiteľ Ján. 

Výpisom by sme však mali venovať o niečo viac ako iba letmý pohľad. „Minimálne preto, aby si človek vedel odkontrolovať, či mu boli pravidelne pripisované príspevky,“ zhodnotil riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik. „Ak chodia nepravidelne alebo vôbec, zrejme je chyba v našich osobných údajoch, ktoré posiela zamestnávateľ spolu s odvodmi do Sociálnej poisťovne,“ upozornil finančný expert OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. 

Tak teda čítať alebo nečítať, to je takmer až hamletovská otázka. Výpisy z DSS síce netreba brať na ľahkú váhu, no najmä pri dlhodobom sporení si nimi ani príliš nelámať hlavu. Výkonnosť fondov by sme si mali kontrolovať raz za tri až päť rokov. „Nemá zmysel sledovať, aké výsledky majú naše úspory rok čo rok, ale mať ich správne nastavené,“ skonštatoval Marián Búlik. „Slováci zabúdajú, že sporenie na dôchodok je beh na dlhú trať,“ doplnil vedúci administrácie DSS PABK Dušan Sovič. „Pokiaľ fond nedosahuje nadštandardnú výkonnosť na trhu v porovnaní s konkurenciou, potom siahnuť po inom fonde a vymeniť,“ odporučil Maroš Ovčarik. 

Ako si však vypočítať, koľko sme za rok zarobili alebo o koľko sme prišli? „Ak od koncoročného stavu k 31.12. odpočítame začiatočný stav a všetky príspevky, ktoré boli pripísané v sledovanom období, dosiahneme zhodnotenie,“ vysvetlil Dušan Sovič. 

Na výpise by nemal chýbať ešte jeden dôležitý údaj a to meno oprávnenej osoby. „V prípade mojej smrti by táto osoba dostala peniaze, ktoré tam boli nasporené, veľmi rýchlo,“ uviedol Marián Búlik. V opačnom prípade budú predmetom dedičského konania, ktoré sa môže ťahať aj niekoľko rokov.

Svetové hospodárstvo zrejme čakajú ťažšie časy. Sporitelia v druhom pilieri by mali pribrzdiť: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy