Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Železnice prichádzajú s novým projektom. Vo vlakoch pod Tatrami budú dopravní asistenti
Zdielať na

Železnice prichádzajú s novým projektom. Vo vlakoch pod Tatrami budú dopravní asistenti

PODTATRANSKÝ REGIÓN / Železničná spoločnosť predstavila nový projekt. Vo vlakoch pod Tatrami sa budeme stretávať s dopravnými asistentmi. Spolu ich je 22. Ich úlohou bude komunikovať s cestujúcimi a pomáhať nielen im, ale aj železničnému personálu.

Dopravných asistentov môžte stretnúť medzi Popradom a Kežmarkom, ale aj na iných trasách. Nosia so sebou tašku s praktickými pomôckami, ako je napríklad malá lekránička. No najmä sú odhodlaní cestujúcim pomáhať a poradiť. "Budú k dispozícii cestujúcim a nášmu personálu. Budú tam pre akékoľvek požiadavky cestujúcich tak, ako vlastne vlakvedúci," vysvetľuje generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký. 

K dispozícii budú aj cestujúcim z rómskeho etnika. Asistenti sú smutní z toho, že v spoločnosti stúpa nenávisť voči menšine, z ktorej pochádzajú a práve preto sa prihlásili do projektu železničnej spoločnosti, aby ukázali, že extrémizmus nie je potrebný. "Nie každý Róm je rovnaký a ja som hrdá na to, že som Rómka a práve preto som sa prihlásila do tohto projektu. Nebudem samozrejme pomáhať len Rómom, ale všetkým cestujúcim," vraví dopravná asistentka Gabriela Balogová. 

"Nešírime represiu, šírime pomoc či už s prepravou, alebo nakúpiť cestovný lístok, alebo ak príde nejaká babka s nákupom, tak prečo ju neposadiť a pomôcť jej vziať batožinu a dať tam, kde patrí," opisuje obsah činnosti dopravný asistent Dominik Oračko. 

"Ďalšia časť ich činnosti spočíva v osvetovej a edukačnej činnosti, či už v priestoroch vlakoch, alebo v priestoroch škôl, teda vade tam, kde si ich ľudia zavolajú, treba hovoriť o doprave a bezpečnosti," dodáva Hlubocký. Celý projekt financuje železničná spoločnosť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy