Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
DPB uvažuje o veľkokapacitných nízkopodlažných autobusoch
Zdielať na
Ekonomika

DPB uvažuje o veľkokapacitných nízkopodlažných autobusoch

Zdroj: emercedesbenz.com

Vedenie dopravného podniku k tomuto kroku podnietil aj záver nedávneho testovovania 19,5-metrového autobusu Mercedes-Benz CapaCity.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) uvažuje o kúpe niekoľkých veľkokapacitných nízkopodlažných autobusov. Potvrdil to predseda predstavenstva DPB Branislav Zahradník. Podľa neho nie je vylúčené, že vozový park dopravného podniku by sa mohol rozrásť o päť alebo sedem takýchto vozidiel.

Vedenie dopravného podniku k tomuto kroku podnietil aj záver nedávneho testovovania 19,5-metrového autobusu Mercedes-Benz CapaCity. Do kĺbového štvornáprahového autobusu sa pritom zmestí 193 cestujúcich. "Máme deväť a pol metrové, dvanásťmetrové, máme pätnásťmetrové autobusy. Neviem, prečo by sme nemohli mať aj dlhšie vozidlá. Záver testovania hovorí, že by sme mohli vážne uvažovať o nákupe flotily takýchto vozidiel," povedal Zahradník. Zároveň zdôraznil, že nemusí ísť prioritne o spomínanú značku Mercedes. Dopravný podnik chce konkrétneho dodávateľa vybrať na základe tendra.

Ako ďalej uviedol, približne dvojtýždňové testovanie vozidla bolo pre dopravný podnik príjemným prekvapením. Podnik pritom zaznamenal výhradne pozitívne reakcie ako zo strany vodičov, tak aj zo strany samotných občanov.

"Ani pamätníci si nepamätajú takýto veľký záujem o nejaké vozidlo. Ľudia dokonca do podniku volali, aby sa dozvedeli, na ktorej trase bude v daný deň autobus premávať. Ale je to prirodzené, veď vozidlo je zaujímavé po viacerých stránkach," konštatoval Zahradník.

Podľa neho sa nepotvrdila ani jedna z obáv, ktoré boli aktuálne pred samotným testovaním autobusu. Dopravný podnik sa napríklad obával, či sa nízkopodlažný autobus nezničí pri súčasnom stave bratislavských ciest. Taktiež panovali obavy, či sa bude vozidlo správať na komunikáciách obratne a či sa dokáže bez problémov otáčať. "Rovnako sme sa obávali, či dokáže zdolať aj kopcovité terény. Testovali sme ho preto aj na Kolibe či na Dlhých dieloch. Nakoniec sa ani jedna z našich obáv nepotvrdila," dodal Zahradník.

Zdielať na

Najčítanejšie správy