Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bez práce je na Slovensku rekordne málo ľudí. Všetko má ale háčik, obrovské regionálne rozdiely
Zdielať na

Bez práce je na Slovensku rekordne málo ľudí. Všetko má ale háčik, obrovské regionálne rozdiely

BRATISLAVA / Pokles nezamestnanosti sa v máji medzimesačne skoro úplne zastavil a je najpomalší za posledných päť rokov. Bez práce je na Slovensku rekordne málo ľudí, až tak málo, že pracovníkov musíme zo zahraničia volať. Podľa predpovedí národnej banky sa to ani nemá zmeniť. Rásť budú aj mzdy.

Nezamestnanosť už posledné mesiace nepadá ako kométa. Dá sa povedať, že sa pokles skoro zastavil. Počet ľudí bez práce oproti aprílu klesol v máji len o 1 500. "Zamestnanosť by mala rásť o 1,8 percenta v tomto roku a postupne sa spomaliť v blízkosti jedného percenta," uviedol viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Odór. 

V tomto období za to môže aj mládež, ktorá sa vyrútila z vysokých škôl do reálneho života. "Musíme nájsť riešenia, aby sa vedeli uplatniť na trhu práce, čo nie je vždy jednoduché, ešte z minulého roka evidujeme viac ako 800 absolventov," povedal minister práce Ján Richter. 

V každom prípade čísla sú stále najlepšie, aké kedy boli. "Úroveň je 6.58 percenta, čo predstavovalo 181 494 uchádzačov o zamestnanie," uviedol generálny riaditeľ Ústredia práce Marián Valentovič.

"Devätnásť okresov má nezamestnanosť pod tri percentá, Galanta má 1,8," dodáva Richter. No v takej Rimavskej Sobote je nezamestnanosť okolo 18 percent, čo je takmer desaťkrát toľko ako v Galante. Aj toto ukazuje na veľké regionálne rozdiely v tak malej krajiny. Na Slovensku to už teda inak ako s cudzincami nejde, spolu ich tu pracuje viac ako 56 000. Z tretích krajín najviac zo Srbska, z Ukrajiny a z Vietnamu. 

Zamestnávatelia, ktorí sú na cudzincov odkázaní to budú mať čoskoro jednoduchšie. Ministerstvo ešte tento týždeň zverejní zoznam 150 zamestnaní, pri ktorých sa proces zamestnávania, takzvaných tretiakov, výrazne zjednoduší. ​  

Dá sa ale očakávať, že rast dopytu po nových zamestnancoch bude naďalej spomaľovať, stále ale budeme pozorovať nárast zamestnanosti a čo je dobré, nielen tej. "Mzdový vývoj ide hore viac ako sme predpokladali," dodal Odór. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy