Jasno
30°
Bratislava
Kamil
14.7.2025
Obedné menu sa stáva luxusom. Ukážeme vám, ako ušetriť na jedle aj 10 eur denne
Zdielať na
Klaudia Malovcová
Klaudia Malovcová
redakcia/NIT
redakcia/NIT
Ekonomika

Obedné menu sa stáva luxusom. Ukážeme vám, ako ušetriť na jedle aj 10 eur denne

Ako ušetriť na jedle aj 10 eur denne

BRATISLAVA / Stúpajúce ceny v reštauráciách nútia Slovákov hľadať lacnejšie alternatívy stravovania. Obedové menu za 8 až 10 eur je pre mnohých značný výdavok, a tak sa čoraz viac ľudí obracia k domácemu vareniu. Podľa finančných expertov sa tak dá ušetriť až 30% nákladov na stravu. Otázkou ale je, ako sa vyhnúť plytvaniu a zbytočnému vyhadzovaniu potravín.

Plytvanie potravinami na Slovensku: Alarmujúce čísla

Problém plytvania potravinami je v Európe obrovský. Ročne sa v EÚ vyhodí približne 60 miliónov ton potravín, čo predstavuje 132 kilogramov na osobu. Až 54 % tohto odpadu pochádza z domácností. Európska únia si preto stanovila ambiciózny cieľ: do roku 2030 znížiť potravinový odpad v domácnostiach o 30 % a v spracovateľskom priemysle o 10 %.

Ako je na tom Slovensko? Podľa štúdie spoločnosti Wood and Company sme v roku 2021 vyhodili priemerne 99 kilogramov potravín na osobu ročne. Dôrazné je zistenie, že až 67 % tohto odpadu vzniká v domácnostiach. Najčastejšie v koši končí pečivo, ovocie, zelenina a varené jedlá. Plytvanie stojí slovenskú domácnosť priemerne 100 až 150 eur ročne.

Ako variť lacnejšie, zdravšie a bez plytvania?

Respondenti oslovení v ankete sa zhodujú, že domáca strava je lacnejšia a zdravšia. No čísla o plytvaní potravinami naznačujú, že s tým máme stále problém.

Prekvapivé je zistenie, že mladí ľudia (18-35 rokov), hoci o udržateľnosti hovoria viac, vyhadzujú potraviny dvakrát častejšie ako staršie generácie (54-65 rokov). Až polovica mladších Slovákov vyhodí jedlo aspoň raz týždenne, zatiaľ čo v staršej skupine je to len 20 %. Dôvodom môže byť život osamote, ťažšie odhadovanie množstva nákupov a častejšie jedenie mimo domu.

Rady odborníkov: Plánujte a nakupujte s rozumom

1. Menšie a častejšie nákupy: Nakupujte len to, čo reálne spotrebujete.
2. Zoznam: Držte sa zoznamu potravín, z ktorých chcete variť.
3. Sezónnosť a lokálnosť: Využívajte sezónne a lokálne potraviny, ktoré sú vtedy najdostupnejšie a najlacnejšie.
4. Trvanlivé potraviny: Investujte do trvanlivých potravín.
5. Evidencia výdavkov: Zapisujte si, koľko miniete na jedlo v reštauráciách a obchodoch.
6. Stanovte si limit: Určite si mesačný limit na stravu a neprekračujte ho.

"Ak by som počítala, že nakúpim si na dva obedy, čo som pre túto ukážku nakúpila za 13 eur. Za 13 kúpiť komplet obed je náročné. Ja som z toho mala dva obedy a ešte suroviny na dalšie dni. Čiže ja počítam s tým, že ten človek ušetrí 10 až 20 eur denne, ak si bude obedy chystať doma," povedala výživová poradkyňa Alexandra Gyurosiová.

S trochou plánovania a zodpovedného prístupu sa dá nielen ušetriť, ale aj znížiť plytvanie potravinami a prispieť k udržateľnejšiemu životnému štýlu.

Najčítanejšie správy