Ceny menučiek išli hore. Najviac za obed zaplatíte v Košickom kraji
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Ceny menučiek išli hore. Najviac za obed zaplatíte v Košickom kraji
SLOVENSKO / Napriek zníženej DPH rastú ceny obedov v reštauráciách. Niekde už obed stojí takmer 10 eur. Pozreli sme sa na to, ako sa menia ceny v rôznych regiónoch a čo na to hovoria reštaurácie aj zákazníci.
Slováci si za obedy v reštauráciách priplácajú. Hoci sa očakávalo, že zníženie DPH prinesie úľavu, realita je iná. Ceny obedových menu narástli o desiatky centov a v niektorých regiónoch sa blížia k hranici 10 eur.
Lacnejšie menu nájdete mimo miest
Naši redaktori navštívili reštauráciu vo Veľkom Lapáši v Nitrianskom okrese, kde trojchodové menu stojí 8,20 EUR. "Máme dosť veľkú návštevnosť, je to vidieť, že to menu je lacnejšie, ako v Nitre," potvrdila prevádzkarka reštaurácie Hoffer Ivana Petríková.
Podobné skúsenosti majú aj zákazníci: "To menu je drahšie ako bolo prednedávnom," uviedol jeden z opýtaných v ankete. "Najlacnejšie bolo asi za 7 eur," dodal ďalší. Regionálne rozdiely sú markantné aj v rámci jedného mesta. Sieť reštaurácií v Nitre ponúka to isté obedové menu v centre drahšie – za 8,50 EUR. Zaujímavosťou je, že nedeľné menu, hoci drahšie (od 9,50 do 10,50 EUR), má vyšší odbyt.
Trenčiansky kraj: Kvalita za (vyššiu) cenu
V Trenčianskom kraji je možné najesť sa aj za 6,85 EUR, no v centre Trenčína je situácia iná. V reštaurácii Speranza, ktorá bola na pravé poludnie plná, ceny v minulosti zvýšili a zatiaľ ďalšie zdražovanie neplánujú. "Stojí to desať eur, mali sme osem, deväť, ale všetko ide hore," vysvetlila prevádzkarka Veronika Dražkovcová. Podľa nej je desať eur cena, ktorá zaručuje zisk a kvalitné jedlo. "Máme deväť jedál, aby si každý mohol vybrať," dodala. Zákazníci sa zhodujú: ak cena zodpovedá kvalite, jedlo chutí a je dobrá obsluha, cena nie je rozhodujúca.
Rastúce náklady tlačia na ceny
Gastroprevádzky na celom Slovensku zápasia s rastúcimi nákladmi. "Áno, museli sme zvýšiť ceny, išlo o 10-30 centov na jedno obedové menu. Zákazníci chápu, že nás to tak postihlo," potvrdil majiteľ jedálne U Igiho v Bratislave Igor Hajdu. Paradoxne, hoci je Bratislava jedno z najdrahších miest, ceny obedov sú tu podľa dát spoločnosti Edenred relatívne nízke.
"Ide o anonymizované dáta z našich stravovacích kariet, ktoré využívajú zamestnanci po celom Slovensku. Platby v čase obeda sa v gastroprevádzkach zhrnú podľa krajov a z nich sa vypočítava priemer," vysvetlila riaditeľka spoločnosti pre Public Affairs.
Regionálne rozdiely: Kde zaplatíte najviac?
Ceny obedového menu v jednotlivých krajoch
TV JOJ
Za prvý polrok vedie v cenách obedov Košický kraj (9,57 eura), nasledovaný Nitrianskym (9,27 eura), Žilinským (8,81 eura), Prešovským (8,75 eura), Banskobystrickým (8,65 eura) a Bratislavským krajom (8,39 eura). Najlacnejšie sa najete v Trnavskom (7,89 eura) a Trenčianskom kraji (6,85 eura).
Prečo ceny rastú napriek zníženej DPH?
K zvyšovaniu cien a regionálnym rozdielom dochádza napriek zníženej DPH. "Regionálne rozdiely vznikajú hlavne kvôli nájmom, to sa nezvyšuje celoplošne. Celoplošne sa do cien menučok premietli mzdové náklady a takisto sa zvyšujú náklady na energie. Máme síce zníženú DPH, ale keď nakupujeme, je 23%," vysvetlila členka prezídia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Lucia Arbetová. Igor Hajdu dodal: "Išli hore dosť aj mäsové výrobky, syrové výrobky, mlieko a samozrejme transakčná daň."
Lucia Arbetová poukázala na dramatický nárast nákladov: "Ten nepomer je veľmi veľký, pretože my konkrétne máme asi o 20-tisíc vyššie tržby ako pred rokom, ale o 60 tisíc vyššie náklady."
Zdá sa, že trend rastúcich cien obedových menu pokračuje a lacný obed je čoraz ťažšie nájsť.