Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prvý slovenský onkologický program na boj s rakovinou. Cieľová je prevencia
Zdielať na

Prvý slovenský onkologický program na boj s rakovinou. Cieľová je prevencia

BRATISLAVA / Národný onkologický program by mal svojimi opatreniami viesť k zníženiu výskytu a úmrtnosti na nádorové ochorenia, ako aj na zlepšenia kvality života pacientov. V utorok ho ministerstvo zdravotníctva predstavilo nielen odborníkom, ale aj pacientskym organizáciám.

Zvýšená spotrebná daň na cigarety, označovanie nezdravých potravín, očkovanie hradené z verejného zdravotného poistenia na rôzne typy hepatitídy a vírusu HPV plus aktívny skríning sú nástroje, ktorými chce ministerstvo zdravotníctva znížiť výskyt onkologických ochorení. "Chceli by sme, aby ak je tam vyšší obsah soli, veľa konzervačných látok či umelých prísad, aby boli označené ako nezdravé či choré potraviny," uviedla ministerka zdravotníctva Kalavská.

Na Slovensku každý rok pribudne 30 000 onkologických ochorení. Len asi tretina pacientov sa vylieči, či lepšie povedané prežíva. Nie je to veľmi lichotivá štatistika, no mohlo by sa to zmeniť. "Vzhľadom na to, že nádorové ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou úmrtí  na Slovensku, ťažiskový dôraz je kladený  na  prevenciu, včasné odhalenie ochorenia, diagnostiku, skorú a optimálnu liečbu, podpornú starostlivosť, sledovanie po liečbe, ako aj paliatívnu  starostlivosť," uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Ťažiskovou úlohou ministerstva zdravotníctva bude spustenie programov pre nádorové ochorenia krčku maternice, kolorektálneho karcinómu a karcinómu prsníka. Už v septembri by sa mala začať kampaň na zvýšenie informovanosti občanov.

Skríning bude spustený v januári 2019. Prvé v poradí budú skríningy hrubého čreva a krčka maternice, po nich sa spustí skríning rakoviny prsníka. Ministerstvo zdravotníctva ale počíta aj so zavedením skríningov iných nádorových ochorení ako je ústna dutina, obličky, pľúca či pankreas. "To najdôležitejšie je, aby ľudia chodili na tie preventívky, aby to brali vážne, musíme ich to najprv naučiť. V prvom rade musia byť ony aktívny. musíme o tom veľa hovoriť, a tak dosiahneme výsledky," povedala Eva Bacigalová z občianskeho združenia Amazonky.

Národný onkologický program na roky 2018 až 2020 zahŕňa šesť cieľov. Prvým je prevencia na podporu zdravého správania a menej škodlivého prostredia, aby sa znížilo riziko vzniku nádorových ochorení. Ďalším je skríning, ktorý by mal podporiť pokrytie vhodnými skríningovými testami a zabezpečiť tak včasnú a účinnú diagnostiku ochorenia. V prípade, že sa ochorenie potvrdí, nasleduj diagnostika a liečba a po nich sledovanie spojené aj s dlhodobou starostlivosťou. 

Na docielenie predošlých cieľov stanovuje Národný onkologický program aj prierezovosť, ktorá povedie k odbornej príprave nielen zdravotníckych pracovníkov v komunite, ale aj pacientskych koordinátorov. Z globálneho hľadiska uzatvára, no podmieňuje úspešné splnenie bodov podpora onkologického výskumu a zlepšenie dostupnosti klinických štúdií. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy