Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nový šat materských škôlok. Na projekty vyčlenili 400 miliónov eur
Zdielať na

Nový šat materských škôlok. Na projekty vyčlenili 400 miliónov eur

BRATISLAVA/JELKA / Na Slovensku sa rozbiehajú nové projekty na zníženie energetickej náročnosti verejných budov, vrátane materských škôl. Vyčlenených je na to okolo 400 miliónov eur.

V Jelke majú materskú školu, ktorá nespĺňa ani minimálne štandardy. Podľa starostu obce patrí budova medzi najviac opotrebované objekty v dedine.

"S veľkým prekvapením sme zistili, že momentálny stav zatrieďuje budovu materskej školy do energetickej triedy G, čo znamená do veľmi nízkej," informuje Imre Farkas.

Žiadajú dotáciu

Keď sa dozvedeli o možnosti získania peňazí na zníženie energetickej náročnosti, dali si vypracovať projekt za takmer 30 tisíc eur a žiadajú dotácie v hodnote vyše 900 tisíc eur.

"Počas projektu bolo potrebné nadvihnúť túto úroveň až na energetickú hodnotu A, A1. Jednak budú osadené solárne panely, má sa zrekonštruovať vykurovací systém a príprava teplej a úžitkovej vody," dodáva starosta.

Hodnotenia žiadostí

Podľa hovorcu Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry v rámci znižovania energetickej náročnosti je na program vyčlenených 400 miliónov eur. Financie sú určené na obnovu verejných budov, vrátane materských škôl.

"Prebieha hodnotenie žiadostí prvej výzvy a už je schválených 15 projektov na materské škôlky a viac ako 30 projektov čaká na ukončenie hodnotenia spolu v celkovej hodnote viac ako 21 miliónov eur," informoval Stanislav Jurikovič zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy