Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Od februára sa menia čísla bankových účtov. Takto sa vyhnete nepríjemnostiam
Zdielať na

Od februára sa menia čísla bankových účtov. Takto sa vyhnete nepríjemnostiam

BRATISLAVA / Od februára zrejme budeme v bankách tráviť viac času. Dôvodom je povinný prechod na takzvaný IBAN. Naše účty sa rozrastú na 24 čísiel. Zmena uľahčí a zrýchli platby v rámci Európy, no skomplikuje život tým, ktorým sa pri pohľade na nuly krížia oči.

Zdá sa, že najobľúbenejšie číslo na Slovensku bude už čoskoro nula. Komu doteraz nešlo jej písanie, môže ešte dva týždne poctivo trénovať. Krúženie perom sa nám totiž pri vypisovaní platobných príkazov rozhodne zíde. Zjednotenie platobného systému v Európe si totiž vybralo aj takúto daň.

"Neexistuje presná formula, koľko tých núl má byť. Dôležité je vedieť, že celkové číslo účtu v novom tvare musí mať 24 znakov," vysvetľuje Dana Škublová z Odboru depozít a platieb ČSOB banky.

Prvé dva patria kódu krajiny, ďalšie dva sú kontrolné, nasleduje kód banky, zopár núl, predčíslie a napokon pôvodné číslo účtu. Na prvý pohľad to vyzerá hrozivo, no niet sa čoho báť. Zmena sa nedotkne ani trvalých príkazov.

Strata peňazí

"Banka od februára tieto prevodné príkazy a čísla účtov skonvertuje automaticky do tvaru IBAN," uviedla hovorkyňa Poštovej banky Anna Jamborová.

Isté riziko striehne pri ručnom vypisovaní platobných príkazov na kamennej pobočke. Strata peňazí však nehrozí. "Pravdepodobnosť je minimálna, pretože v IBAN-e existujú bezpečnostné číslice, aby sa predišlo takýmto situáciám," dodáva Jamborová.

No za preverenie správnosti zadaného účtu si už budeme musieť priplatiť. "Táto služba môže stáť 10 eur a ak to zistí zákazník na poslednú chvíľu, môže zaplatiť ďalší doplatok za urýchlený prevod," uviedol analytik portálu Financnahitparada.sk Pavel Škriniar.

Možné riziká

V rámci internet bankingu ponúkajú finančné domy konverzné kalkulačky a v mobilných aplikáciách zabraňujú omylom QR čítačky a IBAN skenery.  

"Vďaka týmto službám sa obava z nesprávneho zadania IBAN kódu znižuje na nula," vysvetľuje Dana Škublová z ČSOB banky.

Slováci sa však na počet čísiel IBAN účtov nemôžu sťažovať. Mohli sme totiž dopadnúť aj podstatne horšie. "Maximálny počet znakov pre IBAN je 34, takže sú aj krajiny, ktoré majú dlhší IBAN ako my na Slovensku," dodáva riaditeľka odboru platovných služieb Ingrid Kosibová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy