Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pád rubľa komplikuje ruským moslimom cestu do Mekky, je príliš drahá
Zdielať na

Pád rubľa komplikuje ruským moslimom cestu do Mekky, je príliš drahá

MOSKVA / Prepad rubľa komplikuje Rusom život. Cesty do zahraničia sú pre nich drahšie. Pre tisíce moslimov v krajine to znamená, že nebudú môcť absolvovať púť do Mekky.

Púť, ktorú by mali moslimovia absolvovať aspoň raz za život, začne 21. septembra. Vzhľadom na pád rubľa stojí púť toľko, koľko je priemerná ročná mzda v niektorých chudobných moslimských regiónoch Ruska.

Menej pútnikov

Výsledkom je, že tento rok pôjde do Mekky len viac ako 12 000 pútnikov. "V minulých rokoch to bolo okolo 20 000 pútnikov," tvrdí podpredseda Rady muftiov Rushan Abbyasov, ktorý je jednou z najväčších ruských islamských autorít.

"Potom, čo kurz dolára začal stúpať, pre mnoho ľudí je problémom zúčastniť sa púte," povedal Abbyasov.

Tento rok podľa portálu usnews.com, klesol rubeľ voči doláru asi o 50 percent. "Lety, ubytovanie a iné náležitosti musia byť zaplatené v dolároch," uviedol Abbyasov.

Počet pútnikov je riadený

Počet pútnikov je prísne riadený saudskoarabskými úradmi. Krajiny s veľkou moslimskou populáciou požadujú dostatočný počet miest. Momentálne sú pre stavebné práce v Mekke kvóty znížené. Rusko obvykle musí odmietať žiadateľov pre vysoký dopyt. Tento roku svoju kvótu 16 400 ale nenaplnilo.

Cestovný balík do Mekky Rusov stojí približne 3 000 dolárov, vrátane leteniek a ubytovania. Niektoré lacnejšie balíky sú určené pre tých, ktorí sú pripravení čeliť 30-hodinovej jazde autobusom cez Saudskú púšť a ušetria tak náklady za letenku.

Chudobní Rusi z Dagestanu sú najčastejšími účastníkmi spomedzi ruských pútnikov. Priemerná ročná mzda tam predstavuje 234 000 rubľov (približne 3 470 dolárov). Obyvatelia tejto časti krajiny na púť šetria niekoľko rokov.

Do Mekky sa chystajú aj pútnici z Krymu. Je ich rekordný počet, 322 obyvateľov Krymu. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy