Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Islamisti vyhodili do vzduchu staroveký chrám v Palmýre
Zdielať na

Islamisti vyhodili do vzduchu staroveký chrám v Palmýre

BEJRÚT / Radikáli z hnutia Islamský štát zničili chrám Baal-Shamin, jednu z najcennejších pamiatok z komplexu antických ruin stredosýrskeho mesta Palmýra. Podľa agentúry AP následne aktivisti informovali sýrsku opozíciu.

Podľa sýrskej organizácie ochrancov ľudských práv, ktorá sídli v londýnskom exile, vyhodili islamisti chrám do vzduchu už pred mesiacom, zatiaľ čo aktivista Usáma Chatib z Turecka uviedol, že chrám zbúrali v nedeľu. Oba zdroje sa opierajú o svedectvá ľudí, ktorí zostali v Palmýre. Podľa nich islamisti zničili aj časť slávnej antickej kolonády.

Zamínované pamiatky

Islamisti dobyli Palmýru v máji a oblasť, kde sa nachádzajú antické pamiatky následne zamínovali. Vo štvrtok radikáli zavraždili na námestí pred múzeoum osemdesiatjedenročného sýrskeho archeológa a dlhoročného správcu zbierok antickej Palmýry. Doteraz tam zničili len niekoľko moslimských svätýň, pretože sa podľa nich používali na "pohanské" praktiky.

Palmýra leží na okraji púšte priliehajúcej na východe k irackej provincii Anbár, ktorá je v rukách Islamského štátu. Jej výhodnú polohu už v staroveku využívali karavány s tovarom. Stavby staré 2000 rokov vrátane pozostatkov antických chrámov, víťazného oblúku, kolonády so stovkami stĺpov a amfiteátru sa nachádzajú na juhozápade mesta.

Kresťanský kláštor

V piatok príslušníci Islamského štátu zničili za pomoci buldozérov kresťanský kláštor Mar Elian v meste Karajtín v provincii Homs, ktorý bol založený pred viac akoi 1500 rokmi. "Myslím, že sa obávame o takmer všetky pamiatky v Sýrii. Nič nie je v bezpečí," povedala generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokov. Islamský štát na kultúru a historické dedičstvo podľa nej hľšadí presne opačne ako jej organizácia.

Islamisiti tiež tvrdo vydrancovali Mari, niekdajšie staroveké sumerské mesto v Sýrii. Nedávno tiež likvidovali pamiatky v severoirackých mestách Mosule a Nimrúde.

Islamisti vyhodili do vzduchu pamiatky v Palmýre, pozrite si video:

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy